“Saya tetap jual sekeping roti canai 50 sen walaupun harga tepung naik”

“Saya tetap jual sekeping roti canai 50 sen walaupun harga tepung naik” Bukan sahaja tidak menaikkan harga kerana kos tepung gandum yang meningkat bahkan seorang peniaga roti canai di sini mampu mengekalkan harga menunya 50 sen sekeping sejak 11 tahun lalu.

Malah Mustafa Abd Latif, 58, bertekad untuk mengekalkan harga itu sehingga dia ‘menutup mata’ kerana memahami bukan semua golongan mampu menikmati sarapan kegemaran rakyat Malaysia itu pada harga yang tinggi.

Menurutnya, walaupun sejak Januari lalu hanya memperoleh keuntungan sekitar RM30 hingga RM60 sehari berbanding lebih sekali ganda jika menggunakan tepung gandum bersubsidi, dia lebih gembira melihat roti canainya mampu dinikmati semua golongan.

“Sejak mula berniaga pada 2001 memang pak cik sudah bertekad untuk kekalkan harga 50 sen untuk sekeping roti canai kosong dan RM1 roti telur sampailah pakcik ‘pejam mata’.

“Pak cik pernah hidup susah, pernah lihat ada keluarga besar yang terpaksa berkira-kira untuk gembirakan lapan anak walaupun hanya dapat makan roti canai kosong.

“Sebab itu pak cik tersentuh dan gembira bila melihat dengan bermodalkan hanya RM5, seorang bapa boleh gembirakan seluruh anak beranak menikmati 10 keping roti canai dan itulah nikmat berniaga bagi pak cik,” katanya ketika ditemui di warungnya di Kampung Bukit Pulau, Bukit Katil hari ini.

Baca Artikel Penuh