Sanitasi awam kerja membazir, boleh timbul masalah kesihatan – Pakar

Sanitasi awam kerja membazir, boleh timbul masalah kesihatan – Pakar

Seorang pakar perubatan menyifatkan program sanitasi awam hanya pembaziran wang rakyat kerana tiada bukti saintifik menunjukkan ia berkesan dalam mengawal penularan COVID-19.

Pakar kardiologi Institut Jantung Negara (IJN), Dr Beni Isman Rusani, berkata program sanitasi itu bukan saja tidak berasaskan sains, malah bahan kimia digunakan berisiko mencetus masalah kesihatan kepada orang ramai.

“Sanitasi kawasan luar adalah tidak berasaskan sains. Pembaziran wang rakyat dan sumber kerajaan. Pendedahan terhadap bahan kimia boleh membahayakan orang ramai,” katanya menerusi Twitter, semalam.

Sebelum ini, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraida Kamaruddin dilaporkan berkata, program sanitasi awam besar-besaran di 284 lokasi seluruh negara, dijalankan selama dua hari bermula 29 Mei lalu susulan lonjakan kes COVID-19.

Dr Beni Isman turut berkongsi kenyataan Akademi Perubatan Malaysia (AMM) yang menggesa kerajaan menamatkan program sanitasi awam dan menumpukan sumber untuk langkah pencegahan COVID-19 lebih berkesan serta memperkukuh sistem kesihatan awam.

Kenyataan itu bagi menyokong pandangan Ahli Majlis Sains Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Prof Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman baru-baru ini, yang menyifatkan program sanitasi awam besar-besaran bermula 29 Mei lalu sebagai pembaziran.

AMM tidak bersetuju dengan pelaksanaan semula program sanitasi awam yang pernah dikritik beberapa pakar tempatan 15 bulan lalu, sebaliknya kerajaan sewajarnya menggunakan peruntukan itu untuk langkah pencegahan yang mampu mengurangkan kes baharu COVID-19.

“Kerajaan perlu mengutamakan perlindungan kepada hospital dan unit rawatan rapi (ICU) dalam tempoh dua minggu sekatan pergerakan penuh bagi membolehkan profesional penjagaan kesihatan serta petugas barisan hadapan berehat.

“Setiap kementerian juga diharap bertindak cermat dalam perbelanjaan bagi memastikan hasil paling berkesan dengan perbelanjaan minimum dan pengurangan rizab fiskal,” katanya dalam kenyataan itu.

Sebelum ini, Dr Adeeba menerusi Twitter berharap peruntukan untuk program sanitasi awam digunakan untuk perkara lain seperti pembelian kelengkapan perlindungan diri (PPE), kanula hidung aliran tinggi, ventilator, meter ketepuan oksigen dan makanan untuk sukarelawan.

AMM berkata, Pusat Kawalan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat (AS) juga menolak langkah sanitasi tempat awam seperti laluan pejalan kaki dan jalan raya, menyifatkannya sebagai tiada keperluan, tidak berkesan dan disarankan.

“WHO turut membangkitkan kesan bahaya sanitasi awam pada 16 Mei tahun lalu, bahawa penyemburan bahan kimia seperti formaldehid, ejen berasaskan klorin dan ammonium tidak disarankan kerana memiliki kesan pada kesihatan,” katanya.

Susulan itu, AMM menggesa langkah pencegahan COVID-19 di Malaysia dilaksanakan berasaskan bukti saintifik, antaranya menyediakan garis panduan aliran udara berikutan CDC dan WHO mengesahkan penyakit itu adalah virus bawaan udara.

“Banyak negara seperti Singapura mewujudkan garis panduan aliran udara untuk kawasan dalam sesebuah bangunan.

“Banyak bangunan komersial dan kediaman di Malaysia perlu ditambah baik untuk mencapai standard ditetapkan dan tempoh sekatan pergerakan penuh perlu digunakan untuk membuat penambahbaikan itu, sekali gus mengakhiri pandemik ini selama-lamanya,” katanya.

Berita penuh : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/06/824830/program-sanitasi-awam-membazir-undang-masalah-kesihatan

CATEGORIES