Saksi kontak rapat positif Covid-19, bicara kes 1MDB ditangguhkan

Perbicaraan rasuah membabitkan penyelewengan dana 1MDB berjumlah RM2.28 bilion oleh bekas perdana menteri Najib Razak hari ini ditangguhkan kepada 3 Mei.

Ia kerana bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Mohd Hazem Abdul Rahman yang dijadualkan memberi keterangannya, hari ini memaklumkan bahawa dia terdedah dengan seorang rakan lain yang didapati positif untuk Covid-19, tiga hari lalu.

Semasa prosiding hari ini, timbalan pendakwa raya Ahmad Akram Gharib memberitahu hakim Collin Lawrence Sequerah bahawa mereka baru mengetahui perkembangan itu hari ini.

TPP semasa rehat pada prosiding awal hari ini, berkata, saksi pendakwaan ke-10 Hazem menerima pesanan teks dari rakannya yang memaklumkan bahawa dia (rakannya) telah diuji positif untuk Covid-19.

Akram berkata pada Isnin minggu ini, Hazem menemui rakannya itu di sebuah bilik mesyuarat di lokasi yang tidak dinamakan. Dia dan rakannya dilaporkan duduk dua meter antara satu sama lain selama satu hingga dua jam.

“Semasa berehat, Hazem memeriksa telefonnya dan mendapati terdapat pesanan teks daripada rakannya, yang memaklumkan bahawa ujian Covid-19 yang dijalankannya didapati positif.

“Dia (Hazem) dakwa bahawa dia tidak berada begitu rapat, kira-kira dua meter (dari rakannya) di bilik mesyuarat yang sama.

“Oleh itu, saya meminta pandangan Yang Ariff sama ada kita mahu meneruskan (keterangan Hazem) hari ini atau menghentikan prosiding pada ketika ini,” katanya dengan Najib yang berada di kandang tertuduh.

Peguam pembela utama, Muhammad Shafee Abdullah kemudian bersetuju dengan pihak pendakwaan, sambil menambah bahawa mereka seharusnya tidak mengambil risiko dengan meneruskan perbicaraan hari ini.

“Dia (Hazem) terdedah secara langsung, kita tidak seharusnya mengambil risiko.

“Lebih baik, kita (tangguhkan perbicaraan hari ini) hingga Mei,” kata Shafee, sambil menambah bahawa menjelang Mei, mahkamah akan mengetahui tentang hasil ujian Covid-19 ke atas Hazem juga.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/563432

COMMENTS

Wordpress (0)