Rupanya kerap mimpi ngeri masa tidur petanda kena Parkinson

Rupanya kerap mimpi ngeri masa tidur petanda kena Parkinson

Rupanya kerap mimpi ngeri masa tidur petanda kena Parkinson. Mimpi dikatakan sebagai mainan di dalam tidur dan ramai mengalaminya sama ada didatangi mimpi yang indah atau buruk.

Namun, mengikut penyelidikan terbaharu pakar di Britain mimpi ngeri mungkin menandakan permulaan kepada penyakit Parkinson membabitkan sesetengah orang dewasa yang lebih tua.

Penyakit Parkinson adalah satu penyakit saraf yang boleh berlaku di kalangan warga emas disebabkan oleh kerosakan sel otak yang mengakibatkan pengurangan sejenis bahan kimia dipanggil dopamin.

Pengarang kajian dari Universiti Birmingham bagi Pusat Kesihatan Otak Manusia, Abidemi Otaik, berkata walaupun ia benar-benar bermanfaat untuk mendiagnosis penyakit Parkinson lebih awal, terdapat sedikit petunjuk risiko dan kebanyakannya memerlukan ujian hospital yang mahal atau sangat biasa dan tidak spesifik, seperti diabetes.

“Meskipun, kita perlu menjalankan penyelidikan lanjut dalam bidang ini, mengenal pasti kepentingan mimpi buruk dan negeri boleh menunjukkan individu yang mengalami perubahan pada impian mereka pada usia yang lebih tua, tanpa sebarang pencetus yang jelas. Ini perlukan mendapatkan nasihat perubatan,” katanya.

Rupanya kerap mimpi ngeri masa tidur petanda kena Parkinson

Dalam kajian itu, pasukan Otaiku menganalisis data terhadap lebih 3,800 lelaki warga emas di Amerika Syarikat yang mengambil bahagian dalam kajian selama 12 tahun.

Pada permulaan kajian itu, warga emas memberikan pelbagai maklumat, termasuk butiran tentang tidur mereka. Terdapat 91 kes penyakit Parkinson yang didiagnosis dalam lelaki itu semasa tempoh kajian.

Mereka yang sering melaporkan mimpi buruk atau mimpi ngeri pada permulaan kajian adalah dua kali lebih berkemungkinan menghidap Parkinson berbanding mereka yang tidak mengalami mimpi.

Kebanyakan diagnosis Parkinson dibuat dalam lima tahun pertama kajian, dan lelaki yang mengalami mimpi buruk dalam tempoh ini mempunyai risiko Parkinson tiga kali lebih tinggi.

Penemuan menunjukkan bahawa mimpi buruk mungkin berlaku pada orang dewasa yang lebih tua beberapa tahun, sebelum mereka mengalami gejala tipikal Parkinson seperti gegaran, kekakuan dan pergerakan perlahan.

Kajian itu diterbitkan pada Selalu lalu, dalam jurnal eClinicalMedicine.

Walaupun kajian terdahulu mendapati penghidap Parkinson mempunyai lebih banyak mimpi buruk berbanding mereka yang tidak mempunyai penyakit ini, lantas menggunakan ini sebagai penunjuk risiko Parkinson tidak pernah dipertimbangkan oleh pakar sebelum ini.

Otaiku berkata, kajian mereka juga menunjukkan mimpi boleh mendedahkan maklumat penting tentang struktur dan fungsi otak, dan boleh berubah menjadi bidang penyelidikan neurosains yang penting.

Mereka sedang mempertimbangkan untuk mengesahkan penemuan ini dalam kumpulan orang yang lebih besar dan lebih pelbagai, serta mengkaji kemungkinan hubungan antara mimpi dan penyakit neurodegeneratif lain seperti Alzheimer. – Agensi

BACA:

Doktor terkejut wanita boleh lahir bayi seberat 6KG

Lembaga Urus Air Selangor buka jawatan kosong, mohon sekarang

Kena ‘prank’ dengan catering tak sampai-sampai, keluarga pengantin terpaksa masak sendiri

CATEGORIES