Rina nafi dakwaan bahawa kerajaan PN gagal

Rina nafi dakwaan kerajaan PN gagal. Wanita Perikatan Nasional (PN) hari ini menyangkal dakwaan bahawa kerajaan PN gagal dalam beberapa isu yang dijadikan alasan kepada pendirian Majlis Tertinggi Umno untuk menarik balik dan menamatkan sokongan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Ketua Wanita PN Rina Mohd Harun berkata berkata tindakan itu jelas bermotivasikan kepentingan sempit kelompok tertentu serta membelakangkan kepentingan rakyat dan negara ketika kerajaan sedang menumpukan sepenuh usaha serta tenaga memerangi pandemik Covid-19 dan membawa negara keluar daripada kemelut berkenaan.

“Rakyat mahukan semua kelompok terutama kelompok politik untuk mengetepikan kepentingan politik partisan dan menggembleng seluruh usaha, tenaga dan sumber untuk membantu mereka dalam keadaan yang getir ini,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

rina

Kenyataan itu dinyatakan bersama Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat Senator Nuridah Mohd Saleh, Ketua Wiranita STAR Evelyn Gobile, Ketua Wanita SAPP Irene Chan Kam Lan dan Ketua Wanita Nasional Gerakan Janice Wong Oi Foon.

Rina berkata Wanita PN berikrar akan tetap bersama dengan Perdana Menteri sehingga ke hujung jalan untuk di dalam usaha genting bagi menewaskan pandemik Covid-19 dan membawa rakyat menikmati kehidupan seperti sediakala.

Beliau berkata Wanita PN juga menyatakan sokongan penuh dan tidak berbelah bagi kepada Perdana Menteri untuk terus meneraju kerajaan PN dan sebaik menggalas tanggungjawab sebagai pemimpin utama negara, Muhyiddin telah memimpin sehabis baik serta menyediakan jalan keluar dengan Pelan Pemulihan Negara yang jelas.

Di Seremban, Rina turut meluahkan kekecewaannya dengan keputusan Majlis Kerja Tertinggi Umno dan berkata pihak tertentu tidak perlu menjadikan situasi itu sebagai modal berpolitik sebaliknya turut bekerjasama menangani masalah rakyat dalam mendepani wabak tersebut ketika ini.

“Dalam keadaan sekarang, negara berdepan Covid-19 yang tidak pernah kita alami dan pada masa sama, kerajaan percepat proses pemvaksinan dengan lebih 375,000 dos suntikan vaksin semalam, yang tertinggi melalui usaha dijalankan kerajaan,” katanya kepada pemberita selepas melawat institut penjagaan orang kurang upaya di Taman Sinar Harapan Tuanku Ampuan Najihah hari ini.

Ahli Parlimen Titiwangsa itu berkata kerajaan berusaha sebaik mungkin membantu rakyat berdepan kesukaran menerusi pelbagai inisiatif termasuk mengeluarkan belanja keseluruhan berjumlah RM380 bilion sejak pandemik Covid-19 melanda negara.

Semalam, Presiden Umno Dr Ahmad Zahid Hamidi memutuskan parti itu menamatkan sokongan kepada Muhyiddin serta-merta setelah mempengerusikan mesyuarat MKT yang berlangsung secara maya selama lebih empat jam bermula pada 8.30 malam.

Mengulas pelantikan Ismail Sabri Yaakob sebagai Timbalan Perdana Menteri semalam, Rina berkata ia keputusan yang tepat dan menyifatkan Ahli Parlimen Bera itu individu paling layak memegang jawatan tersebut.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/08/wanita-pn-sokong-pm-sangkal-dakwaan-kerajaan-gagal/

BACA JUGA : Ahli parlimen BN kekal sokong Muhyiddin