Ramai terjerat syarikat peminjam wang berlesen tiada beza along, rupanya ada kaitan dengan kerajaan? Ini kisahnya

Ramai terjerat syarikat peminjam wang berlesen tiada beza along, rupanya ada kaitan dengan kerajaan? Ini kisahnya

Tidak ubah seperti mengelak daripada mulut harimau, namun termasuk ke mulut buaya

Apabila ramai terperangkap dengan jerat syarikat pemberi pinjam wang (PPW) berlesen yang realitinya tidak ada beza dengan along.

Ramai terjerat syarikat peminjam wang berlesen tiada beza along, rupanya ada kaitan dengan kerajaan? Ini kisahnya

Syarat ketat dikenakan oleh Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) ke atas syarikat PPW bersandarkan Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Akta 400), ternyata bukan penghalang bagi mereka menangguk di air keruh, menggunakan pelbagai taktik memeras sebanyak mungkin wang daripada peminjam.

Walaupun Akta 400, antara lain menetapkan syarat syarikat PPW hanya boleh mengenakan kadar faedah maksimum ke atas pinjaman sebanyak 12 peratus (bercagar) hingga 18 peratus (tidak bercagar) setahun, ada yang mengecaj kadar faedah berkali ganda lebih tinggi, menurut Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKPKL).

PKPKL yang menerima lebih 200 aduan sebulan tentang isu itu, juga percaya angka sebenar mereka yang menjadi mangsa PPW adalah jauh lebih tinggi.

Mereka tidak tampil meminta bantuan disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk takut kehilangan pekerjaan, terutama penjawat awam, selepas diugut oleh PPW, dedah Yang Dipertua PKPKL Samsudin Mohamad Fauzi.

“Kami memang banyak menerima aduan mangsa, dan untuk kami membantu, mereka perlu datang ke ibu pejabat di sini. Bagaimanapun ada yang tidak dapat datang disebabkan kekangan kewangan kerana menetap jauh seperti di Sabah, Sarawak dan negeri-negeri lain,” katanya kepada Bernama.

Mengulas lanjut, Samsudin berkata, pihaknya menerima lebih 5,000 aduan dalam tempoh 2012 hingga sekarang, dan untuk tahun ini setakat Mei lalu, PKPKL menerima lebih 800 aduan.

Kira-kira 95 peratus daripada aduan itu berjaya diselesaikan, katanya, menambah antara negeri yang merekodkan kes paling banyak ialah Sabah dan Sarawak dengan sebahagian daripada peminjam mencagarkan harta benda seperti tanah dan rumah kepada syarikat PPW.

“Ramai yang menjadi mangsa kerana mereka terdesak untuk menggunakan duit, dan keadaan ini sangat membimbangkan kerana kebanyakan mereka adalah dalam kumpulan usia produktif antara 30 dan 40-an. Yang bersara pun ada juga,” katanya.

Berdasarkan keadaan ekonomi semasa, Samsudin tidak menolak jumlah aduan akan meningkat, dan tambah beliau, peminjam tidak hanya membabitkan golongan berpendapatan rendah B40, tetapi juga daripada kumpulan M40 serta T20.

Mengulas kes yang pernah dikendalikan oleh persatuan itu, beliau berkata, ada syarikat PPW yang menyimpan kad ATM (mesin juruwang automatik) dan kad pengenalan peminjam, iaitu satu kesalahan menurut Akta 400 yang dipinda pada 2010.

Menurut Samsudin lagi, ada juga syarikat PPW yang mengugut mangsa termasuk datang ke rumah atau ke tempat kerja peminjam, iaitu pelanggaran Seksyen 29(B) Akta 400 yang jelas menyatakan pemberi pinjam wang atau wakilnya tidak dibenarkan datang ke rumah peminjam atau tempat peminjam mencari rezeki.

Beliau berkata, jika itu berlaku, syarikat PPW terbabit boleh dilaporkan kepada polis serta dihadapkan ke mahkamah menurut Seksyen 506, Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara hingga dua tahun atau denda, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Samsudin berkata, antara modus operandi PPW dalam memperdaya peminjam bagi mengenakan kadar faedah lebih tinggi daripada yang ditetapkan ialah memaksa peminjam menandatangani borang kosong sebagai syarat kelulusan pinjaman serta tidak menyerahkan salinan dokumen perjanjian kepada mangsa.

Hakikatnya, syarikat wajib menyediakan butiran pinjaman yang lengkap untuk disemak oleh pemohon sebelum memeterai kontrak pinjaman, dan setiap perjanjian pinjaman juga perlu menggunakan borang yang ditetapkan oleh KPKT, iaitu sama ada Jadual J (pinjaman tanpa cagaran) atau Jadual K (pinjaman dengan cagaran).

Bagaimanapun, kebanyakan PPW memperdaya mangsa dengan meminta mereka menandatangani dokumen pemindahan harta seperti Borang 14A iaitu Dokumen Pejabat Tanah dan dokumen Surat Kuasa Wakil sebagai balasan kepada pinjaman bercagar, bukan Jadual K.

Menerusi dokumen pemindahan harta ini, syarikat PPW boleh merampas harta milik peminjam yang digadaikan, iaitu satu kesalahan di sisi undang-undang dan diklasifikasikan sebagai jenayah komersial.

“Berdasarkan Akta Pemberi Pinjam Wang 1951, syarikat PPW hanya boleh menyita harta peminjam melalui proses dan perintah mahkamah, bukannya merampas harta berkenaan.

“Sekiranya peminjam gagal melunaskan hutang pinjamannya, tindakan yang wajar adalah harta gadaian itu dilelong melalui lelongan awam dan hasil lelongan akan diberikan kepada syarikat PPW bagi melunaskan hutang peminjam. Jika ada lebihan, perlu diserahkan kepada peminjam,” jelasnya.

BACA: Pelik, kenapa kebanyakan tandas di luar negara pakai lampu warna biru, alasannya buat ramai baru terfikir