Prosiding perolehan vaksin : Khairy, Zafrul perlu beri penjelasan

vaksin

Prosiding perolehan vaksin : Khairy, Zafrul perlu beri penjelasan. Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan menyambung semula prosiding berhubung perolehan vaksin Covid-19 dan penggunaannya.

Sehubungan itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin dan Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz akan dipanggil untuk memberikan penjelasan mereka.

“PAC akan menyambung semula prosiding berhubung perolehan vaksin Covid-19 dan penggunaannya terhadap rakyat Malaysia pada 27 Julai 2021, dengan memanggil semula Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin.

Prosiding

“Pada 28 Julai pula, PAC akan memanggil Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz pada sebelah pagi,” menurut kenyataan PAC hari ini.

Pengerusinya, Wong Kah Woh berkata, PAC juga akan memanggil Akauntan Negara, Yacob Mustafa berhubung prosiding yang sama pada sebelah petang.

Sebelum ini, pada 5 Jan, PAC telah mendengar penjelasan daripada Khairy dan Menteri Kesihatan Dr Adham Baba berkenaan isu itu.

Wong berkata, prosiding berhubung isu ini, menggunakan punca kuasa daripada PM77(1)(d) Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat yang membenarkan Jawatankuasa ini, memeriksa apa-apa perkara lain yang difikirkan oleh jawatankuasa ini patut diperiksa.

Beliau berpendapat, kerajaan perlu memberikan penjelasan lebih terperinci kepada ahli Jawatankuasa memandangkan senarionya sudah berubah berbanding Jan lalu.

“Mengambil kira perkembangan terbaharu mengenai perolehan vaksin Covid- 19 sepanjang tempoh darurat berkuat kuasa selama enam bulan, PAC berpendapat kerajaan perlu memberikan penjelasan lebih terperinci,” katanya.

Dalam pada itu, Wong menegaskan PAC komited menyiapkan laporan mengenai isu ini dan membentangkannya ke Parlimen selewat-lewatnya dalam Mesyuarat Kedua Penggal Keempat sidang Dewan Rakyat bermula Oktober hingga Disember depan.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/21/prosiding-perolehan-vaksin-covid-19-disambung-kj-zafrul-akan-disoal/

jika terlepas: Nik Amar pertahan Muhyiddin, tolak desakan letak jawatan PM

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)