Presiden Pas hanya pandai ‘longgokkan’ dalil tanpa kait dengan realiti semasa

Pas semakin pelik

Presiden Pas berterusan menjadi ‘pembekap’ kepada kerajaan Muhyidin. Tanpa syak.

Tiada satu pun agenda besar Pas berkait pelaksanaan Syariah diperjuangkan beliau pada hari ini. Alasan bolehlah dijaja, tetapi hati tidak tahu berbohong.

Mungkin kerana beliau sedar hanya menjadi ‘wakil’ kepada Perdana Menteri, tidak lebih.

Dalam tulisan terbarunya, beliau menulis tentang Saidina Umar tempelak orang yang menuduhnya tidak percaya kepada qada dan qadar, apabila melakukan pelbagai ikhtiar menentang wabak.

Ia sebenarnya dalil menempelak ahli2 Pas sendiri yg berhujah Covid ini takdir bencana seluruh alam, maka kerajaan tidak bersalah dan tidak boleh dipersalahkan malah tidak gagal.

Lebih dalam, dalil yg dibawa Presiden Pas ini sebenarnya menempelak diri sendiri apabila beriya-iya menolak teguran rakyat tentang kelemahan kerajaan dan bantahan terhadap darurat. Beliau seru orang jangan berpolitik. Beliau gagal nafikan darurat itulah sebesar2 berpolitik semasa pandemik ini.

Apa ikhtiar yang rakyat ada selain mendesak parlimen dibuka, isu pandemik dibahas semua MP termasuk menilai semula program vaksinasi negara yg maha gagal ini?

Bukankah orang2 Islam wajib berikhtiar seiring bertawakkal. Bukan hanya serah urusan ini kepada #KerajaanGagal tanpa berbuat apa2.
Itulah pengajaran drp kisah Saidina Umar tadi.

Beliau gigih mempertahankan darurat dengan pelbagai dalil dan hujah. Namun, hanya melonggokkan dalil tanpa berjaya kaitkannya kpd isu sebenar.

Isu rakyat bukannya darurat itu tiada dalil dan hujah sebaliknya darurat itu tidak perlu, disalahguna dan tidak membuktikan pun ia mampu melawan Covid19.

Kita terima darurat sebagai satu pilihan dalam buku dan teorinya, tapi bukan implemen semberono begini.

Di hujung tulisan, beliau ada menyentuh tentang pendapatan yang tidak berkat di dunia dan kecelakaan di akhirat.

Moga2 parti beliau ambil pengajaran dan benar2 sedar tentang keberkatan yg hilang drp pendapatan kerajaan #SchemeOfThings.

Sumber:

COMMENTS

Wordpress (0)