Poligami : Mahkamah benarkan bekas Menteri Wilayah kahwin seorang lagi

Poligami : Mahkamah benarkan bekas Menteri Wilayah kahwin seorang lagi. Mahkamah Tinggi Syariah semalam bebas bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abd. Samad berpoligami selepas beliau bersetuju menunaikan hak isterinya, Dr. Zaiton Abu Bakar.

Keputusan itu dibuat Hakim Abdul Halim Abdullah yang membenarkan permohonan pembelaan daripada Zaiton untuk menyelesaikan secara baik dengan suaminya yang juga Ahli Parlimen Shah Alam di hadapan beliau.

Menurut peguam yang mewakili Zaiton daripada Tetuan Asri Musa & Co, Nurfarhana Abd. Manaf, anak guamnya itu untuk berbincang secara baik dengan Khalid bagi memastikan hak-hak sebagai isteri pertama ditunaikan.

Poligami : Mahkamah benarkan bekas Menteri Wilayah kahwin seorang lagi

“Kita sudah buat satu perjanjian persetujuan Khalid dengan defendan antaranya ialah nafkah isteri direkodkan dan diputuskan di hadapan hakim.

“Khalid secara plaintif bersetuju hendak memberikan sebuah rumah banglo diduduki mereka sekarang beserta sebuah penthouse yang mana kedua-duanya terletak di Shah Alam ditukar kepada Zaiton.

“Kemudian beliau juga turut bersetuju memberikan sebuah kereta yang sedang iaitu Proton X70 tambahan elaun iaitu kad kredit kepada defendan. Selain itu dalam perjanjian tersebut turut direkodkan nafkah bakal isteri yang akan diberikan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Tambahannya, pertukaran nama terhadap hartanah dan kereta ke atas nama Zaiton akan dilakukan sebaik sahaja bayaran sewa beli dan ansuran diselesaikan.

Pada 8 Disember lalu, Zaiton memfailkan pembelaan dan tuntutan balas terhadap permohonan poligami oleh suaminya di Mahkamah Tinggi Syariah sebelum Pendaftar Mahkamah, Norbyetty Mohd Nasir membenarkannya dan menetapkan sebutan semula pada 20 Disember lalu.

Sementara itu, Khalid yang juga Pengarah Komunikasi Parti Amanah ketika dihubungi menghantar lanjut mengenai keputusan mahkamah dan menolak perkara peribadinya perlu dikaitkan dengan pendiriannya dalam parti.

“Itu isu peribadi, tak perlu hendak diheboh-hebohkan, saya cuma ikut peraturan sahaja. Cadangan saya kalau ada apa-apa yang berkaitan dengan undang-undang, ikut peraturan.

“Itu benda peribadi, tak perlulah diulas. Isu lain saya boleh ulas, tetapi isu ini adalah hal peribadi saya,” katanya.

Baca Juga : Dituduh sengaja cari pasal, Mawar tampil buat penjelasan
Jodoh : Setelah ‘ditolak’ oleh Shuib, ini respon balas DS Vida
Ini sabun termahal dunia berharga RM11,000 dibuat dari serbuk emas dan berlian