PN setuju namakan Ismail Sabri sebagai calon PM

Kepada

Perikatan Nasional (PN) hanya menamakan seorang calon sebagai Perdana Menteri baharu yang akan dipersembahkan ketika menghadap Yang di-Pertuan Agong, hari ini.

Seorang pemimpin kanan PN memberitahu, hasil perbincangan malam tadi, semua bersetuju menamakan Naib Presiden UMNO, Datuk Ismail Sabri.

PN setuju namakan Ismail Sabri

“Ini juga dipersetujui Ahli Parlimen UMNO yang tidak bersama Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Sekarang terpulang kepada kem Ahmad Zahid, sama ada bersama kami atau sebaliknya.

“Jelas kini, ada 100 ahli Parlimen menyokong PN. Kita sepakat memberikan peluang parti terbesar dalam PN untuk menjadi Perdana Menteri,” katanya kepada BH.

Beliau menjelaskan, usaha kini sedang digerakkan bagi memujuk kumpulan Ahmad Zahid yang diketuai bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, kumpulan Ahmad Zahid yang disertai 15 Ahli Parlimen UMNO pada masa ini menolak mencalonkan Ismail Sabri, sebaliknya menamakan Ahmad Zahid sebagai calon Perdana Menteri selain Tengku Razaleigh Hamzah.

Beliau berkata, kumpulan Ahmad Zahid mempunyai dua pilihan, sama ada terus dengan niat mencalonkan Presiden UMNO itu atau Tengku Razaleigh atau menerima Ismail Sabri yang disokong ahli Parlimen PN.

“Jika Ahmad Zahid enggan menerima Ismail Sabri dan mahu bersama Pakatan Harapan (bagi membentuk kerajaan baharu), bermakna beliau dan kumpulannya akan mengkhianati UMNO dan melanggar keputusan Perhimpunan Agung UMNO yang tegas dengan pendirian ‘No Anwar, NO DAP,” katanya.

Berita Penuh : https://www.bharian.com.my/amp/berita/nasional/2021/08/852370/pn-hanya-namakan-ismail-sabri-calon-perdana-menteri

BACA JUGA : Rakyat Afghanistan berpaut pada kapal terbang US, tak mahu tinggal disana

CATEGORIES