Plaza tol di New Zealand ini tiada palang, hanya kamera

Plaza tol di New Zealand ini tiada palang, hanya kamera. Ni plaza tol di Tauranga, New Zealand.

Dia takde tol booth, takde tol lane, takde palang tol.

Dia juga tak pakai touch n go, smartag atau RFID.

Dia cuma pakai kamera yang capture nombor plate keta. Ko bawak je keta macam biasa ikut jalan tu. Lepas ko lalu tol tu, ko kena bayar ikut internet dalam masa 5 hari. Klu lambat kena denda.

Klu selalu lalu tol plak, ko boleh create akaun online, buh nombor plate keta dan topup akaun korang siap2. Bila lalu je nnt dia otomatik tolak. Alaa mcm touch n go ewallet tu la.

Cumanya ko takdelah debaran bila nak lalu plaza tol tu, kot la baki kad tak cukup, bateri smart tag abis, or stiker RFID xleh baca… so sangkut kat tol, kena undur balik, or nak kena kluar keta nk kena gi topup kt mesin pulak. Dan tak dilupakn kena marah, maki dan hon dgn keta org belakang.

Jalan pon tak jem mcm nk kluar plaza tol gombak masa balik kampung.

Sekadar pandangan, maybe PLUS dan konsesi tol di Malaysia boleh tiru dan aplikasikan.

May be an image of 1 person and road

May be an image of outdoors

BACA JUGA : Parti Cinta Sabah yang dipimpin Anifah retak, beberapa pemimpin kanan keluar parti

CATEGORIES