“Player” utama ayam di Malaysia semuanya Cina, pemuda ini tampil jelaskan

Player utama ayam di Malaysia semuanya Cina pemuda ini tampil jelaskan

“Player” utama ayam di Malaysia semuanya Cina, pemuda ini tampil jelaskan. Baru ni, ada gambar MAFI jumpa player utama ayam di Malaysia.
Dan semuanya Cina.

Langsung tiada Melayu Bumiputera.

Betul dah tu.

Mungkin untuk orang awam, rasa macam biar betul?

Tapi kami player ayam ni memang dah lama tahu.

  • Ni antara player utama ayam di Malaysia. Mereka menguasai lebih 70%- 80% dari pengeluaran ayam seluruh Malaysia.
  • CAB
  • CP
  • Leong Hup
  • Dinding
  • Huat Lai
  • Sin Sin Kee
  • Sin Kee Chan
  • Farmera
  • Ayam AA
  • KL Supreme
  • Ayam Plus
  • Goldkist
    Mereka ni merupakan antara integrator utama ayam di Malaysia.

Maksud integrator ni, mereka sediakan anak ayam, mereka sediakan dedak ayam, dan mereka ikat kontrak dengan penternak ayam macam kami.
Bila ayam dah besar, mereka akan beli balik ayam daripada penternak itu.

Volume ayam mereka bukan kaleng kaleng. Setiap satu syarikat mungkin ikat kontrak puluh juta ekor ayam dalam satu musim dengan semua penternak.

Ada diantara mereka yang langsung tak ada reban ayam.

"Player" utama ayam di Malaysia semuanya Cina, pemuda ini tampil jelaskan | MH Daily

Ayam yang mereka ada, semua dari penternak sahaja.

Mereka hanya bertindak sebagai orang tengah sahaja. Mereka akan jual ayam kepada peruncit, pemborong dan pasaraya ayam di seluruh Malaysia.
Mengapa tiada Melayu dalam penguasaan pasaran ayam ini?

Sebab modal yang diperlukan sangat besar. Super duper besar.

Mereka ni perlu ada reban untuk ibu ayam, atuk ayam, sebab nak hasilkan anak ayam. Mereka kena ada hatchery untuk keluarkan anak ayam.

Mereka perlu ada kilang dedak yang mana kos dia ni pun puluh juta.

Lepas tu, mereka kena ada modal kuat untuk beri hutang kepada penternak ayam. Nak kena tanggung kos anak ayam dan dedak ayam sehingga boleh beli balik semua ayam ayam tu.

Sebagai contoh, kalau mereka integrator untuk 10 juta ekor ayam. Mereka perlu modal let say kos anak ayam dan dedak ayam seekor RM12. Maka, kena ada modal ditangan RM120 juta.

Semata mata nak cater kos anak ayam dan dedak sahaja.

Di Malaysia, mereka inilah yang “Control” volume ayam.

Mereka dah tentu sepakat. Sehati sejiwa. Semua orang akan dengar apa yang diputuskan oleh persatuan mereka.

Jika keputusan persatuan naikkan harga ayam 30 sen, semua orang naikkan serentak.

Jika berlaku lambakan ayam, mereka putuskan nak turunkan harga 20 sen, satu Malaysia akan turunkan harga serentak.

Mereka ni semua perlu sehati sejiwa demi menjaga kemaslahatan bersama.

Jika mereka tengok ayam banyak, kuasa membeli rakyat kurang. Mereka akan putuskan.

“Ok, semua orang kurangkan kemasukan anak ayam ke reban sebanyak 5%.”

Semua orang akan ikut.

Jadi, bila ada masalah, mereka akan selesaikan secara bersama.

Jika mereka predict ayam akan ada banyak permintaan due to cuti sekolah, mereka akan masukkan anak ayam lebih. Maka semua orang akan masuk lebih.

Mereka ini memang cukup cukup kaya.

Mereka boleh berbincang, untuk turunkan harga kaw kaw. Bila harga dah turun, mereka akan beli banyak banyak dan simpan di cold room mereka.
Bila harga dah naik, mereka akan keluarkan balik ayam ayam tu.

Bila harga turun kaw kaw, integrator / player baru yang baru nak up akan terkial kial dan mati.

Dari segi bisnes, mereka ni pun aci boleh tak mahu ada player baru ramai ramai.

Lagi ramai player, lagi susah mereka. Jadi, adakalanya harga perlu diturunkan untuk tempoh satu satua masa, untuk memastikan player baru tak boleh bertahan.
Mereka yang tauke besar ni, harga ayam turun. Mereka beli simpan. Harga dah naik keluarkan.

Dalam erti kata lain, harga naik untung, harga turun pun untung.

Cumanya, apa yang berlaku sepanjang covid haritu agak mengerikan.

Bila negara asyik PKP, PKP, PKP.

Mereka susah nak plan timing ayam.

Ayam ni bila dah masuk. Lagi 34 hari baru boleh keluar.

Jadi bila ayam dah masuk untuk kuantiti banyak, tiba tiba PKP. Jadi kuasa membeli rakyat berkurang, harga ayam turun kaw kaw.

Kesannya, tahun lepas mereka rugi juta juta.

Contoh, katakanlah harga kos sekilo ayam RM6, tapi mereka jual pada harga RM3 sekilo tahun lepas.

Boleh bayang berapa banyak mereka rugi tahun lepas. Berjuta juga lah.

Jadi, sejak pertengahan tahun lepas.

Semua mereka berpakat.

“Kurangkan kemasukan anak ayam di reban untuk control output ayam. Bila ayam kurang, harga akan meningkat. Bila harga naik, baru mereka boleh untung.”
Setelah rugi banyak, mereka berusaha untuk cover balik lost mereka.

Nampak plan mereka menjadi. Harga ayam kekal dipuncak tak turun turun.

Kesannya, kerajaan marah kepada mereka sebab kurangkan kemasukan ayam. Dan harga tinggi.

Kerajaan ugut penternak kata nak import ayam 200 kontena dari luar negara.

Para pengusaha Cina ni, apa lagi. Mereka kurangkan lagi kemasukan anak ayam ke ladang sebab tak nak bertembung dengan 200 kontena ayam dari luar negara.
Sekali, kerajaan kata tak boleh nak import sebab harga import lagi mahal.
Bingai…..
Yang pengusaha dah kurangkan kemasukan anak ayam. Dan kerajaan pulak tak boleh nak import ayam.

Akhirnya, pada awal tahun ritu, berlaku lah krisis yang sangat teruk. Ayam tak ada stok di Malaysia.

Semuanya sebab “kebijakan” menteri di Malaysia buat pengumuman tanpa kaji dulu.

Penternak tengok, kerajaan at a loser side.

Jadi mereka tekan kerajaan untuk naikkan harga siling ayam di pasaran.

Kerajaan tak mahu. Sebaliknya kerajaan bagi subsidi kepada penternak dan integrator ni.

Pada masa sama, nilai matawang Malaysia jatuh. Harga bahan mentah untuk buat dedak melambung naik.
Kos dedak naik, kos ayam naik.

Pengusaha ayam jem. Nak ternak ayam macam mana kalau dedak dok naik ni.

Lepas tu, mohon subsidi dari kerajaan. Duit tak lepas lepas.

Gila khinzir betul.

Berbulan pengusaha kena game dengan kerajaan. Kerajaan macam tak faham masalah sebenar penternak ayam ni.

Harga bahan mentah naik, harga anak ayam naik, kos buruh naik. Tapi harga jualan ayam tak naik.

Jemmmm….

Siapa boleh tahan macam ni.

Mereka yang bertahan ni betul betul mereka yang ada modal besar.

Kalau silap haribulan, masuk salah timing. Boleh tergolek dog macam tu ja.

Anyway, sekarang dengar kerajaan nak bagi NAFAS pula jadi pengeluar utama ayam di Malaysia.

Saya yang baca nikan, gelak guling guling jer.

Sikit pun tak caya NAFAS boleh buat.

Nak tahu kenapa, nanti saya explain. Boleh follow dulu FB saya. Nak tulis kali ni macam panjang sangat pulak.

So, bila korang tengok masalah masalah yang muncul dalam ayam ni, dengan kerajaan pun tak saport pengusaha ayam.

Korang faham tak, kenapa susah nak cari player ayam Melayu di Malaysia.

Padalah industri ni memberi pulangan Billion Ringgit setiap tahun.

Nak cari player Melayu yang boleh bersaing sama level dengan player player Cina ni, mungkin ambil masa.
It is not easy. It is tough.

Semoga satu hari nanti akan ada player melayu boleh bersaing dengan mereka.

Saya doakan Datuk Mazlina Kamarudin MK satu hari nanti boleh ada berdiri sebaris dengan mereka ini. Amin. Boleh follow FB Beliau untuk story pasal ayam.
Saya ni pulak, hanyalah picisan.

Melukut di tepi gantang sahaja. Setakat penternak ayam macam kami ni, tak memberi kesan pun dalam industri ayam di Malaysia.
Sekian.

Mohd Firdaus Mat Saad
Penternak Ayam Daging
Sistem Reban Tertutup
Parit Buntar. Perak
Sila SHARE Jika Anda Rasa Ia Bermanfaat.

Lepas ni saya akan share, kenapa saya kata NAFAS tak berapa sesuai nak jadi player utama dalam industri ayam.

BACA:

Najib nak jam tangan, Rosmah mahu gelang berlian

 

10,000 ayam dibekal kerajaan Selangor bermula 1 Jun

CATEGORIES