PKS akan dibenarkan beroperasi dalam masa terdekat?

PKS akan dibenarkan beroperasi dalam masa terdekat?

PKS akan dibenarkan beroperasi dalam masa terdekat? Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) sudah memperoleh persetujuan secara prinsip bagi membenarkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta peniaga kecil seluruh negara untuk kembali operasi.

Menterinya, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar, berkata persetujuan secara prinsip daripada kerajaan itu dibuat bagi aktiviti perniagaan yang tidak menyumbang kepada kes COVID-19 dengan prosedur operasi standard (SOP) ketat.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Santubong berkata, keputusan itu dibuat selepas mengambil kira pandangan dan kajian daripada beberapa agensi dan kementerian, termasuklah MEDAC.

pks

Bagaimanapun, katanya, MEDAC masih menunggu tindakan susulan daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan bagi memperhalusi keputusan itu, sekali gus membuka kembali operasi aktiviti perniagaan.

“MEDAC telah membentangkan impak negatif terpaksa ditanggung peniaga kecil dan PKS sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlarutan, pada mesyuarat bersama Majlis Tindakan Ekonomi (EAC), dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, baru-baru ini.

“Perdana Menteri amat bimbang akan situasi ini dan bersetuju dengan pandangan MEDAC supaya aktiviti perniagaan tidak menyumbang kepada kes COVID-19 dibenarkan kembali beroperasi dengan SOP ketat.

“Insya-Allah, keputusan ini dapat menyelamatkan industri PKS yang kini berada dalam keadaan tenat. Ramai risau mereka akan gulung tikar jika PKP masih diteruskan selepas Oktober depan,” katanya kepada BH, hari ini.

Beliau mengulas keresahan industri PKS dan peniaga kecil di seluruh negara akan lebih teruk terjejas jika PKP dikuatkuasakan sejak 1 Jun lalu, dilanjutkan lagi.

Semalam BH melaporkan, negara dianggarkan kehilangan RM24 bilion atau RM400 juta sehari dari segi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) jika PKP Diperketatkan (PKPD) di beberapa lokaliti di Kuala Lumpur dan Selangor yang sepatutnya berakhir esok, dilanjutkan lagi.

Sidang Khas MKN mengenai Pengurusan COVID-19 dipengerusikan Muhyiddin pada 21 Mei lalu, mengumumkan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi atau Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa Pertama di seluruh negara selama 14 hari, mulai 1 hingga 14 Jun lalu.

Keputusan itu dibuat selepas mengambil kira situasi penularan COVID-19 dengan jumlah kes harian ketika itu melebihi 8,000.

Wan Junaidi berkata, dianggarkan 580,000 perniagaan yang mewakili 49 peratus daripada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (MSME) berdepan risiko gulung tikar menjelang Oktober ini jika berterusan tidak dibenarkan beroperasi.

Katanya, penutupan perniagaan itu juga menyebabkan lebih tujuh juta rakyat dijangka hilang pekerjaan dengan anggaran setiap daripadanya mempunyai dua tanggungan, sekali gus mengakibatkan 14 juta orang akan terjejas.

“MEDAC membuat kaji selidik bagi mengukur kesan fasa perintah kawalan dalam PPN terhadap landskap keusahawanan, membabitkan 6,664 responden di seluruh negara, pada 15 hingga 28 Jun lalu.

“Hasilnya, banyak syarikat MSME kini didapati menderita sindrom ‘keletihan perniagaan’ dan penyusutan keyakinan akibat fasa perintah kawalan dalam PPN.

“Kira-kira satu pertiga daripada responden pula menjelaskan mereka masih belum menerima sebarang bantuan diperkenalkan kerajaan,” katanya.

Berita penuh : https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/07/839721/kerajaan-setuju-secara-prinsip-pks-beroperasi-wan-junaidi

BACA JUGA : Ramai wanita mengadu terima mesej peribadi daripada petugas PPV