PKPD di Selangor dilanjutkan? Peniaga siap sedia terima impak

PKPD di Selangor dilanjutkan? Peniaga siap sedia terima impak.Kumpulan-kumpulan perniagaan menjangkakan perintah kawalan pergerakan diperketat (PKPD) akan dilanjutkan di Selangor berikutan lonjakan kes Covid-19 dalam beberapa hari kebelakangan ini.

Angka jangkitan baharu mencecah paras 13,000 semalam, dan 6,000 daripadanya di Selangor sahaja.

Kerajaan mengumumkan PKPD di semua kawasan di Kuala Lumpur akan berakhir hari ini seperti yang dijadualkan, namun tidak menyatakan sama ada sekatan penuh akan sekurang-kurangnya sebahagian ditamatkan di kebanyakan kawasan di Selangor, yang juga bawah PKPD dari 3 hingga 16 Julai.

“Melihat angka (Covid-19) masih tinggi, semua orang menjangkakan PKPD (di Selangor) akan dilanjutkan. Walaupun begitu, kami berharap kami akan dapat sedikit berita baik,” kata Presiden Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Malaysia Michael Kang.

PKPD

Katanya, kumpulan-kumpulan perniagaan masih berharap kerajaan dapat membenarkan syarikat-syarikat yang mana pekerjanya sudah lengkap divaksinasi untuk beroperasi.

“Tidak mungkin mereka dapat terus mengurung semua orang atau setiap kawasan. Mereka hanya boleh fokus pada sekatan penuh yang disasarkan, di kawasan-kawasan tertentu,” kata Kang kepada FMT.

Akilan Ananda Krishnan daripada Persatuan Pendandan Rambut Selangor dan Wilayah Persekutuan berkata, memandangkan ini adalah pusingan ketiga sekatan, pengusaha kedai gunting rambut dan salun sudah biasa dengan prosedur operasi standard (SOP) yang diperlukan jika mereka dibenarkan beroperasi semula.

“Kami lebih bersedia dengan SOP berbanding sebelum ini,” katanya.

Katanya, setakat ini belum ada kluster membabitkan kedai gunting rambut atau salun di Selangor.

Dengan lonjakan kes Covid-19 baru-baru ini, katanya, kedai-kedai bersedia untuk ditutup sementara jika ada cetusan jangkitan di premis mereka, seperti yang dilakukan dengan industri lain sebelum ini.

“Ramai pemilik kedai gunting rambut dan salun terjejas dari segi kewangan dan diharapkan mereka dapat kembali berniaga secepat mungkin,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Majikan Malaysia Syed Hussain Syed Husman JP berharap pihak berkuasa akan membuat “pengumuman tepat pada masanya” mengenai status kawasan PKPD, terutamanya di Selangor, supaya perniagaan dapat membuat persiapan.

“Pengumuman pada saat-saat akhir akan menyukarkan kedua-dua majikan dan pekerja, terutamanya jika ada perubahan pada SOP,” katanya.

Walaupun perniagaan menjual komputer, alatan telekomunikasi, buku-buku dan alat tulis dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara mulai hari ini, katanya, majikan dan pekerja masing-masing masih belum bersedia.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/16/kumpulan-perniagaan-di-selangor-siap-sedia-hadapi-lanjutan-sekatan/

Jika Terlepas: Berpeluh-peluh di bawah katil janda ketika diserbu

Artikel ini disiarkan pada 16/07/2021

COMMENTS

Wordpress (0)