Pertemuan PM dengan PH buka era baru politik negara, kata pemimpin Umno

Pertemuan

Pertemuan PM dengan PH buka era baru politik negara, kata pemimpin Umno.Persefahaman dan kenyataan bersama Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dengan kepimpinan PH hari ini untuk bekerjasama demi kemaslahatan negara disifatkan sebagai satu permulaan era baru yang sangat positif.

Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin berkata persetujuan itu berlaku dalam tempoh tiga hari selepas perdana menteri mempelawa parti pembangkang untuk mengadakan kerjasama rentas parti dan ideologi dalam semangat Keluarga Malaysia.

Dia berkata politik Malaysia tidak boleh lagi berada di takuk lama manakala paradigma baru dalam amalan demokrasi negara mesti lebih luwes, terbuka dan progresif.

“Prejudis terhadap pembangkang mesti berakhir. Begitu juga persepsi negatif terhadap kerajaan harus berubah.

“Semua adalah rakan penting dalam kesuburan demokrasi dan tatakelola yang lebih baik. Saya berharap agar langkah besar yang dimulakan oleh perdana menteri akan disusuli dengan pelbagai tindakan yang lebih terangkum daripada kedua-dua pihak,” menurutnya dalam hantaran di laman Facebook rasminya malam ini.

Pertemuan

Merujuk peribahasa ‘bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat,’ bekas menteri besar Johor itu berkata Malaysia adalah milik semua oleh itu, semua pihak perlu sepakat demi negara tercinta.

Terdahulu, Ismail Sabri dalam hantaran di Facebook mengesahkan telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Pembangkang dan Presiden PKR Anwar Ibrahim, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Ahli parlimen Bera itu berkata pertemuan yang berlangsung selama lebih satu jam itu antaranya tertumpu kepada agenda kepentingan rakyat dalam mencari titik persamaan terbaik bagi menangani pandemik Covid-19.

Pengerusi Perikatan Nasional Pahang Saifuddin Abdullah pula berkata pertemuan Ismail Sabri dan tiga pemimpin utama parti pembangkang itu disifatkan sebagai langkah awal yang penting ke arah politik baru.

Bekas Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata demikian menerusi hantaran di akaun Twitter beliau malam ini dengan memetik ciapan Ismail Sabri mengenai pertemuan yang berlangsung di Putrajaya.

“Langkah awal yang penting ke arah politik baru yang lebih matang, inklusif, bipartisan dan mengurangkan perbezaan yang terlalu adversarial/tajam,” kata Saifuddin yang juga Ketua Badan Pimpinan Bersatu Pahang.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/588674

BACA: Lelaki kelar bapa sendiri di Bachok

CATEGORIES