Perodua keluar Axia 2023 baharu, guna enjin sama dengan Ativa

Perodua keluar Axia 2023 baharu, guna enjin sama dengan Ativa. OtoDriver melaporkan bahawa kembar untuk Perodua Axia bagi pasaran negara berkenaan iaitu Toyota Agya dan Daihatsu Ayla bakal diperkenalkan pada bulan Mac tahun hadapan. Dan apa yang menarik, hatchback segmen-A tersebut bakal dilengkapi enjin 1.0 liter tiga-silinder turbo yang sama seperti Perodua Ativa!

“Tahun depan model serba baharu akan muncul. Kemungkinan pada bulan Mac 2023,” kata sumber yang boleh dipercayai kepada OtoDriver, dan turut menambah model berkenaan juga akan menerima enjin baharu yang sama seperti kembar Ativa di Indonesia iaitu Daihatsu Rocky dan Toyota Raize.

Pada pasaran negara berkenaan, Rocky dan Raize ditawarkan dalam dua varian enjin iaitu 1KR-VET 1.0 liter tiga-silinder turbo berkuasa 98 PS dan tork maksima 140 Nm, serta pilihan enjin NA generasi baharu WA-VE 1.2 liter tiga-silinder DOHC Dual VVT-i berkuasa 88 PS dan tork maksima 112 Nm.

Untuk model generasi sedia ada, Toyota Agya dan Daihatsu Ayla menerima dua pilihan enjin iaitu unit 1.0 liter 1KR-FE tiga-silinder berkuasa 67 PS dan tork maksima 89 Nm, dan juga unit 1.2 liter 3NR-FE empat silinder menghasilkan 88 PS dan tork maksima 108 Nm. Manakala untuk Perodua Axia di Malaysia, ia hanya ditawarkan dengan enjin enjin 1KR-VE VVT-i yang ditingkat taraf menghasilkan 68 PS dan tork maksima 91 Nm.

Walaupun ada kemungkinan Perodua Axia generasi baharu ini berkongsi “resipi” yang sama iaitu menerima enjin 1.0 liter turbo seperti Ayla dan Agya, tidak mustahil juga Axia pasaran Malaysia kelak hanya menerima enjin 1.2 liter tiga-silinder WA-VE bagi memastikan ia boleh dijual pada harga yang lebih mampu milik, setara dengan kedudukan model generasi sedia ada.

Perodua keluar Axia 2023 baharu, guna enjin sama dengan Ativa

Seperti model-model generasi baharu Daihatsu-Toyota-Perodua yang lain, Ayla-Agya-Axia serba baharu ini mungkin diasaskan dari platform Daihatsu New Global Architecture. Ayla dan Agya sudahpun berada sembilan tahun dalam pasaran Indonesia, manakala Axia pula sudah berumur hampir lapan tahun di sini – sememangnya hatchback kompak ini memerlukan model gantian generasi baharu.

Sekiranya ia benar-benar diperkenalkan di Indonesia pada bulan Mac tahun hadapan, mungkin Perodua Axia generasi baharu ini akan muncul di Malaysia seawal suku keempat 2023. Apa pun buat masa sekarang, kita tunggu dan lihat dahulu segala perkembangan dan pengumuman rasmi dari Daihatsu atau Perodua

BACA:

Pengurus Noh Hujan kata artis itu ludah ke pentas, bukan penonton

Orang ramai sayu tengok lelaki berjubah konvensyen ziarah kubur isteri

Akhirnya Zul Ariffin mengaku salah muat naik kandungan ‘lucah’, kena denda RM30,000