Penerbit Mat Kilau bagi bonus lumayan

Penerbit Mat Kilau bagi bonus lumayan. Dalam industri perfileman tempatan, ‘orang kuat’ di sebalik filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan ini tidak begitu dikenali berbanding penerbit prolifik lain.

Abdul Rahman berjanji akan berkongsi rezeki dengan kru dan pelakon filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan melalui agihan bonus. Foto NSTP

Namun, sekelip mata segala-galanya berubah sebaik filem pertama terbitannya itu ditayangkan di pawagam di seluruh negara, Singapura dan Brunei sejak 23 Jun lalu.

Tiba-tiba, nama Abdul Rahman Mt Dali tular selepas filem mengangkat perjuangan pahlawan terbilang, Allahyarham Mat Kilau Iman Rasu yang diterbitkan syarikat miliknya, Studio Kembara meraih kutipan pecah panggung lebih RM23 juta selepas seminggu ditayangkan.

Kali pertama bertemu usahawan berusia 62 tahun ini pada tayangan perdana filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan di Petaling Jaya, Selangor, baru-baru ini, ternyata insan ini peramah dan merendah diri.

Penerbit Mat Kilau bagi bonus lumayan

Tutur bicaranya tersusun rapi dan penuh hati-hati.

Biarpun diasak soalan panas berhubung kontroversi termasuk apa yang dikatakan rasa tidak puas hati waris Mat Kilau terhadap filem ‘box office’ itu, namun pertanyaan dijawab secara diplomasi tanpa mengguris hati sesiapa.

Baca Artikel Penuh