Penduduk kampung ini terkejut tiba-tiba lubang besar muncul di tengah padang

Penduduk kampung ini terkejut tiba-tiba lubang besar muncul di tengah padang.

Kejadian yang berlaku pada 29 Mei 2021 di Santa Maria Zacatepec, Puebla, keluarga Sanchez pada mulanya mendengar satu bunyi dentuman yang kuat yang disangka mereka bunyi petir yang disebabkan sambaran kilat.

Namun mereka segera mengetahui terdapat kejadian tahan runtuh yang menghasilkan lubang berlaku berhampiran dengan rumah mereka.

Penduduk kampung ini terkejut tiba-tiba lubang besar muncul di tengah padang

Pada mulanya lubang itu hanya sebesar 5 meter namun kemudian membesar sehingga 30 meter pada keesokan harinya dan kemudiannya menjadi 80 meter besar!

Lubang yang semakin membesar itu mempunyai kedalaman kira-kira 20 meter dan sudah menghampiri kediaman keluarga Sanchez dan jika terus membesar maka rumah mereka juga akan ‘ditelan’ oleh lubang raksasa tersebut.

Heriberto Sanchez, yang berasal dari negara tenggara bahagian Veracruz menyuarakan kebimbangannya akan kehilangan tempat tinggal kerana mereka bukan orang asal di situ dan tidak mempunyai saudara-mara.

Pihak berkuasa sedang menyiasat punca kejadian lubang raksasa tersebut dan mencari cara penyelesaian untuk menyelamatkan dan melindungi penduduk tempatan pada masa yang sama. Setakat ini, tiada sesiapa yang cedera akibat insiden berkenaan.

Menurut Gabenor Santa Maria Zacatepec, para penduduk yang tinggal berhampiran dengan lubang raksasa tersebut telahpun dipindahkan dan orang ramai dilarang mendekati lubang tersebut kerana takut terjadi apa-apa yang tidak diingini.

BACA:

Baju raya percuma?! Butik rakyat Rahmah Klebang diserbu pengunjung

Sultan Johor bayar zakat RM10 juta! Ini punca kekayaan Sultan Johor yang rakyat tak tahu