Penduduk di Pandan Indah terkejut seekor kambing lahirkan anak kambing mata satu

Penduduk di Pandan Indah terkejut seekor kambing lahirkan anak kambing mata satu.

Kelahiran seekor anak kambing yang memiliki satu mata dan berwajah seperti manusia mengejutkan penduduk sebuah kampung di Indonesia, lapor akhbar Daily Star semalam.

Haiwan itu dilahirkan di Pandan Indah, daerah Lombok Tengah dan merupakan salah satu daripada dua anak kambing yang dilahirkan oleh seekor induk pada 7 Mei lalu.

Penduduk di Pandan Indah terkejut seekor kambing lahirkan anak kambing mata satu

Bentuk badan salah seekor daripadanya adalah normal, manakala seekor lagi kelihatan seakanp-akan manusia disebabkan janggutnya.

Jiran kepada pemilik kambing itu, Masdar Fardi, 26, berkata: “Kambing bermata satu itu agak pelik, tidak berbulu dan warnanya juga pelik.

“Wajahnya malah kelihatan seperti manusia disebabkan janggutnya,” katanya.

Anak kambing bermata satu itu kemudian dilaporkan mati 20 minit selepas ia dilahirkan, tetapi penduduk tempat sempat melihatnya.

Sejurus selepas kematiannya, pemilik haiwan itu, Suprapto, 30, menanamnya dalam tanah.

“Malam tadi (7 Mei), ramai penduduk ingin melihat kambing bermata satu. Malah penduduk dari Kampung Kabul datang melihat anak kambing itu,” tambah Masdar.

Menurut Ketua Agensi Pertanian Lombok Tengah, Taufikurrahman Puanote, anak kambing itu mengalami cyclopia iaitu sejenis kecacatan yang jarang berlaku.

BACA: 

Tular video troll kutip derma bantu Sanusi bayar saman RM120,000, penyokong Pas ‘koyak’.

Sedap tapi mahal macam nak pergi haji balik hari, ini sebab kenapa harga popcorn di panggung wayang mahal