Pemimpin Kristian di Kuching desak GPS tarik balik sokong PN

Oleh MHDAILY

Pemimpin Kristian di Kuching desak GPS tarik balik sokong PN. Ketua-ketua gereja Katolik dan Anglikan di Kuching telah menambah gesaan agar Gabungan Parti Sarawak (GPS) menarik diri daripada pakatannya dengan Perikatan Nasional (PN) untuk membentuk kerajaan seterusnya.

“Majoriti rakyat Sarawak di lapangan menentang langkah ini,” Bishop Anglican Kuching Danald Jute dipetik sebagai berkata oleh The Vibes.

“Pendirian saya ialah (bahawa) pelampau tidak boleh dibenarkan – apatah lagi digalakkan dan disokong – untuk menormalkan kebencian mereka terhadap kaum lain dan penganut agama lain.”

SCROLL UNTUK ARTIKEL PENUH 👇🏻👇🏻👇🏻
SAMBUNGAN ARTIKEL 👇🏻👇🏻👇🏻

Tambahnya, lebih banyak perlu dilakukan untuk membina kepercayaan dan penerimaan antara kumpulan etnik dan agama yang berbeza.

Sementara itu, Ketua Biskop Katolik Kuching, Simon Poh berkata, Sarawak mesti menjaga keharmonian dan saling menghormati antara etnik di negeri ini.

Pemimpin Kristian di Kuching desak GPS tarik balik sokong PN

“Ektremisme agama dan fundamentalisme tidak mendapat tempat di Sarawak dan juga di Malaysia,” katanya kepada The Vibes.

GPS mendapat kecaman rakyat Sarawak kerana menyokong PN, termasuk parti Islam PAS.

Awal hari ini, konvoi lima kenderaan dilihat di beberapa bahagian di bandar raya Kuching yang bersuara “Katakan tidak kepada PAS”, dengan poster menggesa rakyat Sarawak untuk menentang dan membantah keputusan GPS untuk menyokong PN.

Sementara itu, petisyen menggesa ahli Parlimen Kristian dari GPS menolak sebarang kerjasama dengan PN untuk membentuk kerajaan seterusnya telah mendapat lebih 38,500 tandatangan setakat 10 malam.

Awal hari ini, Fadillah Yusof, naib presiden kanan GPS Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), berkata 23 Ahli Parlimen GPS tidak mengubah pendirian mereka untuk membentuk kerajaan dan akan terus menyokong pengerusi PN Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri. Sin Chew Daily memetik Fadillah sebagai berkata bahawa GPS juga telah menyerahkan akuan berkanun kepada Yang di-Pertuan Agong menyatakan sokongan ahli Parlimennya terhadap Muhyiddin.

Tiada gabungan tunggal memenangi majoriti parlimen dalam pilihan raya umum pada hari Sabtu, dan pada Ahad, pengerusi GPS Abang Johari Openg berkata kumpulan itu akan menyertai pakatan terdiri daripada PN, Barisan Nasional dan Gabungan Rakyat Sabah untuk menubuhkan kerajaan.

Bagaimanapun, BN kemudiannya berkata tiada perbincangan diadakan dengan GPS atau PN mengenai kerajaan campuran. Pemimpin BN dan PH kemudiannya mengadakan mesyuarat untuk membincangkan kemungkinan pakatan. GPS kemudiannya seolah-olah mengubah pendiriannya, berkata ia akan membenarkan Raja memutuskan apa yang terbaik untuk rakyat.

Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan menafikan dakwaan bahawa PAS akan melaksanakan dasar yang akan menindas orang lain jika ia adalah sebahagian daripada kerajaan campuran. Beliau berkata ini amat penting di Sarawak dan Sabah, di mana “rakyatnya hidup bersama secara aman mengikut budaya dan agama masing-masing”.

BACA:

Mesyuarat MKT UMNO tak sokong PN, Anwar diangkat PM-10

Terkejut Safawi ada yang sebut ‘selamat pengantin baru’

Farid Kamil cerita pengalaman berlakon sebagai Anwar, “kena tumbuk bahagian muka”