Pelombong miskin ini tiba-tiba kaya bila terjumpa permata terbesar dalam sejarah dunia, nilai cecah RM13.8 juta

Pelombong miskin ini tiba-tiba kaya bila terjumpa permata terbesar dalam sejarah dunia, nilai cecah RM13.8 juta.

Jutawan Tak Kenal Rupa Begitulah boleh ungkapkan pada sebuah cerita luar negara apabila beliau menemui batu permata paling berat di dunia bernilai RM13.8 Juta.

Walaupun dirinya sudah menjadi jutawan dan kaya raya, namun lelaki pelombong ini tidak lupa diri.

Pelombong miskin ini tiba-tiba kaya bila terjumpa permata terbesar dalam sejarah dunia, nilai cecah RM13.8 juta

Jumpa Batu Permata Bernilai RM13.8 Juta, Lelaki Tunaikan Janji, Bina Sekolah, Pasaraya Untuk Penduduk Setempat

Seorang pelombong, Saniniu Kuryan Laizer, dari Tanzania menjadi jutawan sekelip mata apabila berjaya menemui batu permata paling berat di dunia.

Laizer yang rajin bekerja melombong untuk mencari hasil mineral di kawasan utara Bukit Mirerani mengejutkan ramai pihak setelah penemuan batu permata jenis Tanzanite seberat 9.27 kilogram (kg) dan 5.1kg.

daebaking.co jutawan segera
Malah, batu permata rare yang berwarna ungu kebiruan itu bernilai lebih RM13.8 juta dan berjaya dijual semula kepada kerajaan.

Namun, pelombong batu permata tersebut tidak mahu bersendirian dan berjanji untuk berkongsi rezekinya dengan membina sebuah sekolah dan pasar raya untuk penduduk setempat.Jumpa Batu Permata Bernilai RM13.8 Juta, Lelaki Tunaikan Janji, Bina Sekolah, Pasaraya Untuk Penduduk Setempat

Biarpun sudαh 12 bulan berlalu, kisahnya kembali meraih perhatian setelah Laizer menyatakan janjinya membina sebuah sekolah rendαh yang sudah siap dibina di kawasan berhampiran kediamannya di kampung Naepo, Simanjiro.

Sebanyak RM839,002 diperuntukkan untuk membina sekolah tersebut dengan kemudahan enam bilik darjah, pejabat pengurusan termasuk bilik pentadbiran, guru besar, penolong guru besar dan bilik mesyuarat.

daebaking.co batu permata
Lebih kurang 150 orang murid tahap satu akan didaftarkan di sekolah ini dan ia akan diserahkan kepada kerajaan untuk melantik guru yang layak.Jumpa Batu Permata Bernilai RM13.8 Juta, Lelaki Tunaikan Janji, Bina Sekolah, Pasaraya Untuk Penduduk Setempat.

Lihat klip dibawah:

Laizer juga berhasrat untuk bekerjasama dengan pihak kerajaan untuk menambah beberapa bangunan di sekolah itu untuk menampung lebih ramai murid.

“Kalau boleh, sekolah ini menjadi bahasa Inggeris sederhana selain saya berhasrat dan memasang impian membina asrama untuk murid sekolah yang memerlukan,” katanya.

Kini, batu permata Tanzanite itu disimpan di muzium negara tersebut dan kisah Laizer yang berhati mulia juga boleh dikatakan antara kisah benar yang boleh dijadikan contoh.

BACA:

Pakcik umur 75 tahun tahan sebak datang minta kerja, rupanya ini kisah sebenarnya

Ramai kena tipu dengan ulat jual tiket konsert, sekali lain pula jadi dengan pengantin ini tiket konsert Coldplay dijadikan mas kahwin