Pelantar minyak tenggelam, lebih 100 krew nyaris maut

Sebuah pelantar minyak laut dalam milik Velesto, Naga 7 di perairan Sarawak dilaporkan tenggelam susulan kerosakan pada salah satu tiang sokongan.

ConocoPhillips Sarawak Ltd dalam satu kenyataan tengah hari Selasa menyebut kejadian yang berlaku pada kira-kira jam 2.45 petang Isnin itu telah menyebabkan pelantar menyenget 10 peratus daripada posisi awal.

Kenyataan syarikat itu turut memaklumkan susulan kejadian, pasukan tindakan kecemasan (ERT) telah dikerah dan pihak berkuasa berkaitan telah dimaklumkan.

“Keutamaan kami ialah keselamatan petugas dan kami mengesahkan semua kru berjaya dikeluarkan dari Naga 7.

“Tiada kecederaan atau kerosakan alam sekitar dilaporkan.”

Naga 7 merupakan pelantar ‘jack up’ dengan kaki julur bebas premium yang berupaya untuk menggerudi sehingga 30,000 kaki dan kadar operasi kedalaman air sejauh 375 kaki
Memetik laporan portal The Star, kesemua 101 krew Naga 7 berdepan detik cemas itu berjaya diselamatkan melalui operasi penyelamatan oleh kapal Perdana Marathon dan Armada Tuah.

Kesemua mangsa yang selamat dipindahkan ke darat bagi tujuan keselamatan.

Punca dan nilai kerosakan sedang disiasat.

Naga 7 merupakan pelantar ‘jack up’ dengan kaki julur bebas premium yang berupaya untuk menggerudi sehingga 30,000 kaki dan kadar operasi kedalaman air sejauh 375 kaki.

Berita  Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/136835/BERITA/Semasa/Pelantar-minyak-tenggelam-101-anak-kapal-nyaris-maut

COMMENTS

Wordpress (0)