Pelanggan langgar SOP dilepas, tapi pemilik kafe dikompaun RM50,000

Seorang pengusaha kafe mempersoalkan mengapa kafenya didenda RM50,000 tetapi pelanggan yang gagal mendaftar masuk dengan MySejahtera bebas dari hukuman.

Fred Malawa, 50, mendakwa kejadian itu berlaku di 9 Cafe di Puterajaya, Sepanggar dekat sini, bulan lalu sejurus selepas jam 11 malam hari itu. Pasukan polis melakukan pemeriksaan rutin dan mendapati pelanggannya belum mengimbas aplikasi MySejahtera.

“Tanpa memberi penjelasan, polis terus mengeluarkan kompaun itu kepada rakan saya yang berada di kedai pada waktu itu tetapi anehnya pelanggan itu dilepaskan,” katanya kepada FMT.

“Setahu saya, kedua-duanya perlu didenda dalam kejadian ini tetapi rakan saya tidak banyak soal pada masa itu mungkin kerana dia panik.”

Katanya polis turut melakukan kesilapan dengan meletakkan tarikh yang salah pada notis kompaun tersebut.

Denda yang dikeluarkan kepada 9 Cafe yang dimiliki oleh Fred Malawa dan seorang rakannya. (Gambar Fred Malawa)
Nasib baik, denda itu kemudian dikurangkan oleh jabatan kesihatan. “Kami hampir tidak mahu membayarnya kerana kami menyangka kami tidak salah. Kami juga mempertimbangkan untuk membawa perkara ini ke mahkamah tetapi akhirnya pasangan saya membayar denda,” katanya.

“Sebagai pengendali perniagaan, kami hanya berhak untuk bertanya kepada pelanggan sama ada mereka telah mengimbas aplikasi, tetapi kami tidak berhak mengambil telefon atau barang peribadi lain untuk memeriksa sama ada mereka telah melakukannya.

“Sekiranya pihak berkuasa bersikap adil, kedua-dua pengendali dan pelanggan perlu dikenakan denda,” katanya.

“Pihak berkuasa boleh saja memberikan amaran tegas berbanding kompaun atau sekurang-kurangnya beri penjelasan kepada kami mengapa pelanggan, yang meninggalkan kafe selepas itu, tidak didenda,” kata Malawa.

Tambahnya, sejak itu mereka telah menutup kedai dan tidak pasti sama ada ia akan dibuka dalam masa terdekat.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/05/02/pemilik-kafe-didenda-rm50000-mempersoalkan-mengapa-pelanggan-itu-dilepaskan/

COMMENTS

Wordpress (0)