Pelaksanaan PKP telah menyebabkan harga bahan binaan naik mencanak, rungut kontraktor

Kumpulan yang terlibat dalam sektor pembinaan berpendapat kerajaan perlu campur tangan untuk menghentikan pembekal dari menaikkan harga untuk mengelakkan projek terbengkalai.

Dalam ke hartanah kediaman, pemaju mengatakan kenaikan harga ini akhirnya akan membebankan orang ramai dengan harga hartanah yang lebih tinggi.

Md Nasir Ibrahim, Pengerusi Persatuan Kontraktor Bumiputra, menyebut bahawa besi khususnya telah meningkat harganya hampir 40% dalam enam minggu terakhir sehingga hampir RM3,000 satu tan.

Katanya, kos bahan seperti pasir, simen dan bitumen juga meningkat.

“Kesimpulan saya adalah bahawa ini adalah hasil kartel di kalangan pembekal, yang dapat mengawal harga untuk mengurangkan kerugian dari kekurangan permintaan selama wabah,” katanya seperti dilapor FMT.

Dia mengatakan bahawa dengan ramai kontraktor masih merasakan kesan kerugian hasil yang disebabkan oleh pelbagai jenis PKP, kenaikan harga telah menambahkan lagi tekanan tambahan.

Dia mendesak kerajaan untuk “campur tangan” dengan mengawal harga produk ini dan menghukum pembekal yang mengambil bahagian dalam manipulasi harga yang tidak beretika.

Ini turut diakui Master Builders Association of Malaysia (MBAM), yang mengatakan kenaikan harga sangat merugikan pihak berkepentingan yang lebih kecil, yang mungkin tidak meramalkan kos untuk mematuhi prosedur operasi standard Covid-19, seperti menguji pekerja dan beroperasi dengan tenaga kerja yang terbatas.

“Kerajaan harus memastikan kawalan ketat terhadap harga bahan binaan untuk mencegah kartel dan pihak yang monopoli memanfaatkannya,” katanya. – FMT