Pelajar pergi sekolah naik BMW mewah jadi perhatian, rupanya anak hartawan terkenal

Pelajar pergi sekolah naik BMW mewah jadi perhatian rupanya anak hartawan terkenal

Pelajar pergi sekolah naik BMW mewah jadi perhatian, rupanya anak hartawan terkenal. Pelbagai ragam serta penampilan dapat dilihat dalam kalangan pelajar ketika mereka hadir ke sekolah bagi mengambil keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini..

Tidak ketinggalan mencvri tumpuan netizen di TikTok ialah video seseorang yang berpakaian pengawas sekolah menaiki sebuah kereta berjenama BMW dikatakan untuk mengambil keputusan SPM.

Lebih menarik perhatian ialah pengawas terbabit dilihat memandu sendiri kenderaan mewah berkenaan.

Bagaimanapun nampaknya rata-rata netizen terpedaya dengan video TikTok yang dihasilkan Nurul Iswanie Mohd Khairinizam yang berusia 24 tahun itu.

Ketika dihubungi mStar, Iswanie mengakui video berkenaan hanya sekadar kandungan atau content di media sosialnya untuk sebuah acara anjuran syarikatnya.

Pelajar pergi sekolah naik BMW mewah jadi perhatian, rupanya anak hartawan terkenal

“Video saya beritahu nak pergi ambil keputusan SPM tu sebenarnya hanya sebuah content. Content tersebut dibuat pada 25 Jun baru-baru ini bertempat di Connezion, Putrajaya.

“Ia merupakan majlis bagi menghargai keputusan pencapaian cemerlang untuk team dalam bisnes saya. Saya bagi award untuk mereka yang berjaya capai pendapatan lima angka ke atas dan sememangnya kebanyakan daripada mereka adalah pelajar.

“Idea nak buat tema Fight Back To School tu adalah untuk bagi inspirasi kepada semua yang bergelar student untuk percaya bahawa tiada yang mustahil dan tidak boleh dicapai. Saya sendiri dulu ada pengalaman ambil result UPSR jalan kaki sebab kampung dil4nda b4njir.

“Jadi bila ada peluang untuk meraikan sedikit kejayaan, saya buat satu majlis sebagai tanda mengimbau kenangan semula zaman susah sewaktu di bangku sekolah ketika belajar dulu,” katanya ketika dihubungi mStar.

Bercerita lanjut Iswanie yang berasal dari Jitra, Kedah ini turut mengimbas kembali kisah bagaimana dia mengambil keputusan SPM pada 2015.

Ujar Iswanie, walaupun ia hanya sebuah content namun tujuannya adalah untuk menyampaikan mesej bahawa kita tidak akan berada di bawah untuk selama-lamanya.

Wanita ini berasal dari Jitra, Kedah.

“Dulu saya belajar di SBP (Sekolah Berasrama Penuh) Kubang Pasu. Lokasi sekolah tu agak jauh dengan rumah saya.

“Waktu tu saya belum ada kenderaan sendiri. Jadi nak tak nak saya terpaksa tumpang rakan sekolah di sebabkan parents tak dapat hadir berikutan tak dapat cuti atas faktor bekerja.

“Saya nekad pergi sendiri juga semata-mata nak ambil result on time. Lagipun saya dah tak sabar-sabar nak tahu keputusan. Alhamdulillah saya peroleh 7A1B waktu SPM dulu.

Berbicara mengenai kereta BMW miliknya itu, Iswanie berkata dia mula memandu kenderaan berkenaan sejak Disember tahun lalu setelah dia menceburi bidang perniagaan dalam talian yang diceburinya lebih setahun lalu.

“Secara jujurnya, saya pilih kereta BMW model M4 ni sebab design. Saya memang suka kereta jenis coupe (dua pintu) sebab nampak lebih classy.

“Lagi satu saya pilih kereta ni sebab nak buat cornering lebih mudah sebab kereta ni lebih stabil berbanding kereta jenama Audi dan Mercedes saya pernah cuba pandu dulu,” ujarnya.

Berikutan perkongsian di TikTok sehingga meraih hampir 2 juta tontonan, rata-rata netizen yang ‘tertipu’ dengan content wanita ini turut menceritakan pengalaman mereka ketika mengambil keputusan peperiksaan SPM.

Wanita ini lebih meminati kereta BMW berbanding Audi dan Mercedes.

“Zaman aku dulu yang naik basikal tu dah kira orang kaya.

“Bestnya adik… saya kalau ada kereta pun dah gembira sangat dah.

“Terbaiklah adik. Aku ambil result naik basikal je. Dapat 7A1B je tidaklah pandai sangat. Sekarang aku buka kedai perniagaan sendiri saja,” ujar beberapa netizen di ruangan komen.

Selain komen berbentuk pujian, perkongsian Iswanie tidak terlepas dengan sindiran netizen yang tidak mengetahui tentang hal sebenar.

“Anak hartawan boleh la! Ayah struggle kerja nak bayar bulan-bulan.

“Rezeki anak orang kaya… ataupun parents dia support berniaga online,” demikian komen beberapa lagi netizen.

Iswanie berharap lebih ramai terinspirasi untuk berjaya selepas menonton video-video di TikTok miliknya.

Susulan rakaman menaiki kereta mewah yang menjadi tular ini, Iswanie turut menitipkan pesanan buat netizen agar sentiasa berfikir bahawa kita mampu mengubah kehidupan dengan adanya ilmu dan usaha untuk berjaya.

“Walaupun hanya sebuah content tapi saya harap orang ramai dapat mesej yang saya cuba sampaikan. Saya juga harap dapat memberikan inspirasi kepada individu yang mahukan kejayaan seperti saya.

“Jadi apabila saya ada peluang untuk memiliki sedikit kejayaan, saya buat satu event untuk kenangkan semula zaman belajar dulu.

“Secara tak langsung nak buktikan bahawa kalau dulu kita susah, tak selamanya kita akan susah. Percaya dengan rezeki Allah nak berikan. Belajar dan tuntut ilmu penting tapi ilmu kehidupan lagi penting.

“Masa mula-mula nak mulakan semua ni, memang saya tak terlepas daripada kecaman orang sekeliling. Lepas saya tunjukkan kejayaan siap pakej bayar zakat, cukai dan buktikan bahawa bisnes saya ni legit barulah kec4man semua tu dah tak ada,” katanya.

BACA:

Palestin bertegas peluru berpandunya bakal hancurkan Israel kurang 5 minit

Parlimen bubar : Bukan hanya Umno yang desak – Zahid

Cara mohon bantuan kahwin mengikut negeri, dapat RM1,000

CATEGORIES