Pekerja menang ‘lucky draw’ 365 hari cuti bergaji dari majikan buat ramai cemburu

Terlalu baik untuk jadi kenyataan? Seorang pekerja di sebuah syarikat yang tidak dinamakan di Shenzhen, China, menjadi perhatian seluruh negara

apabila dia memenangi cuti berbayar selama setahun pada majlis makan malam tahunan syarikatnya pada hari Ahad (9 April).

Lelaki tersebut, yang dilaporkan memegang jawatan pengurusan dalam syarikat itu, dilihat dalam sebuah video yang tular memegang cek besar dengan tulisan “365 hari cuti berbayar”.

Seorang kakitangan pentadbiran di syarikat itu, yang dikenali sebagai Chen, kedengaran dalam video tersebut

Menerangkan bahawa pemenang itu telah berulang kali meminta kepastian sama ada hadiah tersebut benar.

Pekerja menang 'lucky draw' 365 hari cuti bergaji dari majikan buat ramai cemburu

Malah bos syarikat juga “terkejut” apabila seseorang memenangi hadiah tersebut, kata Chen.

Menurut media China, majlis makan malam tahunan syarikat itu tidak diadakan selama tiga tahun akibat pandemik, dan kali ini mereka mengadakan cabutan bertuah untuk memberikan kelegaan kepada para pekerja dari tekanan kerja.

Chen menambah bahawa syarikat akan berbincang dengan pemenang sama ada dia ingin menukar hadiah tersebut kepada wang tunai atau menikmati cuti berbayarnya.

Media tempatan melaporkan bahawa lelaki itu sering melakukan perjalanan sebagai sebahagian daripada tanggungjawab kerjanya.

Laporan mengenai hadiah besar itu telah menimbulkan rasa iri hati dalam kalangan netizen China, dengan beberapa orang secara berseloroh bertanya tentang kekosongan jawatan di syarikat tersebut.

Namun, sifat luar biasa hadiah itu membuatkan yang lain membincangkan tentang praktikalitinya.

Seorang pengulas di Douyin, aplikasi saudara TikTok di China, berkata: “Beranikah dia menerima hadiah itu? Selepas setahun, dia mungkin kembali mendapati orang lain telah mengambil alih peranannya.”

Ini bukan kali pertama sebuah syarikat di China menawarkan cuti berbayar selama setahun sebagai hadiah utama cabutan bertuah.

Pada Januari 2022, seorang pekerja jualan dari syarikat lain di Shenzhen juga memenangi jackpot 365 hari cuti berbayar.

Pekerja tersebut akhirnya menukar sebahagian daripada hadiahnya kepada wang tunai dan juga menyumbangkan sebahagian daripadanya kepada badan amal tempatan, lapor media China.

BACA: “Suami kata pergi memancing rupanya dating dengan jiran, yang lebih menyedihkan mereka siap dating pakai kereta aku tu