PdPR : Murid B40 akan terus ketinggalan jika kerajaan tak masuk campur segera

Susulan murid sekolah akan kembali ke kelas dalam talian untuk dua minggu akan datang, kumpulan pendidikan berpendapat murid dari kumpulan berpendapatan rendah B40 akan terus ketinggalan sekiranya kerajaan gagal campur tangan.

Bercakap kepada FMT, ketua Kumpulan Tindakan Ibu Bapa dalam Pendidikan Melaka (MAGPIE) Mak Chee Kin berkata, lebih ramai pelajar B40 mulai kehilangan minat dalam pelajaran mereka kerana sambungan internet yang lemah menjadikan mereka sukar untuk terus fokus.

“Ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting di sini untuk memantau kemajuan anak-anak mereka, tanpa mengira kedudukan ekonomi,” katanya yang turut berpendapat pelajar dari isi rumah berpendapatan tinggi juga berisiko ketinggalan jika mereka tidak mempunyai disiplin diri.

Mak menyeru agar peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini ditetapkan sepenuhnya berdasarkan kandungan dalam buku teks.

“Dengan soalan yang disusun berdasarkan buku teks, pelajar yang serius yang membaca buku teks akan dapat memperoleh markah walaupun tanpa bimbingan guru mereka.

“Jika tidak, tunda peperiksaan sehingga pelajar telah memenuhi waktu minimum pembelajaran secara fizikal dan mereka lebih bersedia,” kata beliau.

Murid ketika ini diminta untuk mengambil bahagian dalam sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) selama dua minggu selepas cuti Hari Raya Aidilfitri.

Berikutan itu, sekolah di Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu akan diteruskan dengan cuti penggal dari 28 Mei hingga 12 Jun, manakala Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah, Sarawak, Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya dari 29 Mei hingga 13 Jun.

Kerajaan memutuskan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dimansuhkan sepenuhnya mulai tahun ini manakala Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) dibatalkan pada tahun ini, namun peperiksaan SPM masih diteruskan.

Presiden Persatuan Sains, Teknologi dan Inovasi Mohamed Yunus Yasin berkata, tidak mungkin kelas fizikal dapat berlangsung walaupun selepas cuti pada Jun, memandangkan jumlah jangkitan Covid-19 yang tinggi setiap hari.

Beliau berkata banyak pelajar B40 menghadapi kesukaran untuk mengikuti pembelajaran mereka sejak tahun lalu.

UPSR mansuh, apa pula seterusnya?

“Virus ini akan terus berada di sekeliling kita. Tidak ramai murid yang dapat tangkap (pelajaran) selepas ketinggalan kelas selama berbulan-bulan, apa lagi melakukannya dengan sendiri. Kita perlu menyedari perkara ini dan membuat rancangan praktikal,” kata beliau.

Yunus menggesa Kementerian Pendidikan (KPM) untuk mengkaji semula sistem pendidikan semasa dan membuat rancangan jangka panjang supaya pelajar, terutama calon SPM dapat kembali ke landasan yang betul.

Beliau juga meminta kementerian untuk memaklumkan perancangan bagi murid tahun enam dan mendakwa banyak guru masih tertanya-tanya bagaimana penilaian murid mereka dilakukan selepas UPSR dibatalkan.

“Ada lebih dari 450,000 guru di KPM, pasti ada cara untuk menyelesaikannya. Selepas satu tahun, mustahil untuk tidak menghasilkan penyelesaian yang lebih baik untuk anak-anak,” kata beliau.

Tambah beliau, kementerian itu diharap dapat pertimbangkan untuk menerapkan sistem pendidikan Jerman, yang membolehkan murid memilih aliran mereka pada usia muda.

Ketika ini, murid di negara ini hanya boleh memutuskan aliran mereka di Tingkatan Empat, dua tahun sebelum mereka tamat sekolah.

Berita Penuh :https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/05/18/bolehkah-murid-berdepan-lebih-banyak-kelas-dalam-talian-soal-kumpulan-pendidikan/