Patutlah setiap kali bangun tidur kita menggeliat, ini sebenarnya yang jadi pada otot

Sebaik sahaja membuka mata apabila bangun daripada tidur pada waktu pagi,

biasanya akan menggeliat buat seketika sebelum boleh benar-benar bangun daripada tilam.

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa perlakukan menggeliat badan ini sebenarnya bukan dilakukan secara spontan

Patutlah setiap kali bangun tidur kita menggeliat, ini sebenarnya yang jadi pada otot

setiap pagi kerana sudah menjadi rutin setiap pagi sebaliknya ia adalah satu perlakuan bagus untuk meregangkan otot badan.

Berdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, berikut merupakan definisi menggeliat:

merentang-rentangkan anggota badan (apabila bangun drpd tidur dll): baru saja bangkit, ia menguap dan ~ sambil mengangkat kedua-dua belah tangannya ke atas
memulas-mulas (benda yg kaku, ketat, dll)
Persoalannya, mengapa kita meregangkan badan apabila kita bangun dan adakah regangan otot ini penting?

Sukan dan regangan otot

Kebanyakan orang mengaitkan aktiviti regangan dengan sukan atau senaman fizikal. Tidak kira sukan apa sekalipun – bola sepak, lumba lari, berbasikal, berenang – setiap atlet akan melakukan aktiviti regangan ringan sebelum memulakan aktiviti sukan mereka.

Regangan adalah lebih daripada sekadar pendahulu kepada sukan. Walaupun regangan meningkatkan prestasi fizikal, adalah penting untuk diketahui bahawa regangan secara umumnya dan dalam apa jua keadaan, adalah perkara yang baik.

David Nolan, ahli terapi fizikal di Massachusetts General Hospital, bersetuju dengan tanggapan ini. Dalam artikel yang diterbitkan oleh Harvard Health Publishing, Nolan mencadangkan bahawa regangan perlu menjadi aktiviti biasa yang semua orang perlu lakukan setiap hari.

Kepentingan regangan otot
kelebihan regangan otot

Daripada sistem kardiovaskular kepada sistem saraf, regangan membantu kita dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, bayangkan anda telah duduk di meja anda sepanjang hari, merenung komputer anda selama berjam-jam pada satu masa.

Selepas beberapa jam melakukan aktiviti ini, anda akan merasa keletihan atau sengal-sengal pada bahu anda dan pada sendi lain dalam badan anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa simptom ini agak biasa pada individu yang menghabiskan lebih daripada 75% masa mereka duduk dan bekerja.

Dalam keadaan sedemikian, doktor menyarankan bahawa regangan selama sekurang-kurangnya 3 minit sejam duduk atau berdiri berterusan boleh membantu mengatasi keletihan dan sakit setiap hari.

Kenapa kita menggeliat?

pandiculation

Berbalik kepada persoalan utama kita dalam artikel ini. Mengapa kita menggeliat sebaik bangun daripada tidur?

Secara purata, manusia tidur selama lapan jam setiap malam. Pada masa ini, otot kehilangan ketegangan semula jadi. Apabila kita tidur, badan kita terus kehilangan air, terutamanya melalui mengeluarkan air liur dan berpeluh, dan otot kita adalah organ pertama yang kehilangan air itu.

Kehilangan ketegangan otot ini bersama-sama dengan dehidrasi adalah yang membuatkan kita berasa “kaku” sebaik bangun daripada tidur. Inilah sebabnya mengapa kita lalai melakukan regangan apabila kita bangun.

 

Regangan membantu kita mendapatkan semula tona otot dan melegakan kita daripada rasa kekakuan itu. Fenomena regangan ini apabila kita bangun dirujuk sebagai pandikulasi, dan ia bukan sahaja biasa kepada manusia, tetapi mamalia lain juga.

Pandikulasi bukan sahaja membantu otot kita; ia membantu otak kita juga. Mengganggu otot kita sebaik sahaja kita bangun akan mencetuskan sistem saraf pusat kita untuk aktif. Ia benar-benar mendorong kita ke dalam keadaan sedar.

Tambahan pula, pandikulasi juga telah dikaitkan dengan melegakan tekanan. Pandukulasi memberi kita peluang terbaik untuk memastikan bahawa permulaan hari kita adalah yang baik dan disediakan dengan baik, berbanding banguna tetapi badan berada dalam keadaa lemau dan tidak bertenaga.

BACA: PN yakin tukar kerajaan bulan Ogos, rupanya berniat haramkan UMNO melalui mahkamah, ini 3 orang ‘mastermind’