Patutlah kita ada tanda lahir, rupanya ini punca bagaimana tanda lahir ada di badan

Patutlah kita ada tanda lahir, rupanya ini punca bagaimana tanda lahir ada di badan

Tanda lahir biasanya disebabkan oleh pertumbuhan berlebihan struktur yang biasanya terdapat pada kulit.

Sebagai contoh, pembesaran saluran darah yang berlebihan menghasilkan tanda lahir vaskular atau haemangioma;

Patutlah kita ada tanda lahir, rupanya ini punca bagaimana tanda lahir ada di badan

pertumbuhan berlebihan sel pigmen menghasilkan naevi kongenital atau tahi lalat.

Terdapat beberapa mitos dan khurafat tentang tanda lahir

Tahi lalat dianggap sebagai bukti bersalah semasa Perbicaraan Penyihir Salem.

Mitos “kesan ibu” mencadangkan bahawa jika seorang wanita mengalami emosi yang sangat kuat semasa mengandung dan menyentuh lokasi tertentu pada badannya, bayinya mungkin dilahirkan dengan tanda lahir pada bahagian badan bayinya.

Hakikatnya ialah punca tanda lahir tidak diketahui

Bagi kebanyakan bayi, mereka tidak menimbulkan masalah besar dan banyak tanda lahir tidak memerlukan sebarang rawatan.

Mereka tidak meramalkan kemakmuran masa depan atau ciri keperibadian istimewa. Ia bukan disebabkan oleh tindakan atau peninggalan ibu mengandung.

Nasib baik, laser dan penemuan perubatan lain telah menyediakan pilihan untuk tanda lahir yang tidak pudar secara spontan dan bermasalah atau tidak sedap dipandang.

Noda wain pelabuhan.

Café au lait macules ialah tanda lahir berwarna coklat pucat atau susu.

Ia boleh berlaku di mana-mana tapak pada badan, biasanya berdiameter kurang daripada 5mm dan tidak berbahaya atau berbahaya. Café au lait macules biasanya hadir semasa lahir tetapi mungkin berlaku kemudian pada zaman kanak-kanak atau peningkatan bilangan dengan usia.

Rawatan secara amnya tidak diperlukan, bagaimanapun, jika terdapat berbilang lesi yang lebih besar, kanak-kanak itu harus dilihat oleh pakar dermatologi untuk mencari bukti neurofibromatosis (keadaan genetik yang membawa risiko tinggi untuk mengembangkan tumor).

Laser boleh mencerahkan makula Café au lait dan memperbaiki penampilan kosmetik mereka.

Nevus melanositik kongenital

Naevus melanocytic kongenital atau tahi lalat kongenital, ialah pertumbuhan sel pigmen yang tidak berbahaya yang mungkin ada semasa lahir atau muncul dalam beberapa bulan pertama.

Naevi kongenital boleh berlaku di mana-mana tapak pada badan, berbeza dalam saiz dari beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter dan mungkin rata atau timbul.

Naevi kongenital boleh bertukar menjadi melanoma, tetapi untuk naevi melanocytic kongenital yang lebih kecil daripada 5 cm diameter risikonya sangat kecil dan tiada apa yang perlu dilakukan terhadap kebanyakannya.

Tanda lahir strawberi
Sekiranya terdapat pertumbuhan atau perubahan yang tidak dijangka, ia boleh dikeluarkan melalui pembedahan. Sebaik sahaja kanak-kanak itu cukup dewasa untuk bekerjasama, pemotongan boleh dilakukan untuk memperbaiki penampilan kosmetik.

Naevi melanocytic kongenital gergasi adalah faktor risiko kanser kulit. Susulan jangka panjang lesi ini adalah penting untuk mengesan dan merawat sebarang perkembangan kanser kulit seawal mungkin.

tempat Mongolia

Tompok Mongolia ialah tompokan biru-coklat yang mungkin kelihatan seperti lebam dan biasanya terdapat semasa lahir di atas tulang belakang lumbar, punggung, sisi badan atau bahu. Mereka lebih biasa pada kanak-kanak Asia.

Mereka sering pudar secara semula jadi dari masa ke masa.

Mereka biasanya tidak memerlukan sebarang rawatan, namun laser boleh digunakan untuk mencerahkan bintik Mongolia dan memperbaiki penampilan mereka.

Hemangioma, atau naevus strawberi ialah tanda vaskular berbentuk kubah yang timbul atau bujur yang mungkin berlaku di mana-mana tapak pada badan.

Satu atau lebih naevi strawberi muncul beberapa minggu selepas kelahiran.

Ia tumbuh dengan cepat dalam tempoh tiga hingga enam bulan untuk membentuk kawasan lembut terangkat merah terang yang boleh berbeza-beza dalam saiz dari setengah sentimeter hingga beberapa sentimeter. Sehingga 10% bayi mungkin mengalami haemangioma ini pada tahun pertama.

Lebih cepat mereka dirawat lebih baik . Ini boleh dilakukan dengan laser, propranalol atau kursus pendek kortison, yang ditetapkan oleh doktor, diambil melalui mulut. Tanpa rawatan, kebanyakan haemangioma akhirnya mengecut dan hilang.

Bintik Mongolia pada anak berusia enam bulan.

Walau bagaimanapun, sebelum ia hilang, ia mungkin membesar dengan cepat, berulser atau mengganggu mata, hidung atau mulut. Sesetengah mungkin ulser atau berdarah. Walaupun menakutkan pada masa itu, ini jarang mengancam nyawa dan biasanya boleh diuruskan dengan pembalut dan dengan memberi tekanan pada kawasan tersebut. Jika kecil, haemangioma yang berdarah boleh dipotong.

Noda wain port ialah kecacatan saluran darah yang terdiri daripada saluran darah berdinding nipis yang mengembang. Ia menghasilkan tanda lahir merah yang berterusan, rata, digariskan dengan jelas pada kulit. Noda Port Wine hadir semasa lahir sehingga 2% kanak-kanak. Pada mulanya kawasan yang terjejas adalah rata dan merah jambu pucat.

Daripada pudar dari semasa ke semasa seperti banyak tanda lahir, kesan wain port menjadi lebih gelap, timbul dan kasar apabila kanak-kanak itu membesar. Mana-mana tapak mungkin terjejas tetapi kesan wain port paling kerap berlaku pada kepala dan leher. Noda Wain Pelabuhan mungkin tunggal atau berbilang, saiznya berbeza-beza dari beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter diameter.

Tompok salmon, atau gigitan bangau, berlaku pada sehingga 50% kanak-kanak.

Noda wain port boleh memberi kesan psikologi yang ketara kepada kanak-kanak. Kotoran wain port pada muka, terutamanya jika dirawat lebih awal akan bertindak balas dengan baik kepada laser.
Pelbagai rawatan mungkin diperlukan. Noda wain port dewasa juga boleh dirawat, tetapi cenderung memerlukan lebih banyak sesi rawatan daripada kanak-kanak.

Tompok salmon atau gigitan bangau adalah tanda vaskular yang paling biasa ditemui semasa lahir. Ia adalah tanda rata merah pucat atau merah jambu pada dahi, kelopak mata atas, bibir atas atau di belakang leher. Ia berlaku pada sehingga 50% kanak-kanak.

Kebanyakan tompok salmon di muka hilang dalam masa dua hingga lima tahun. Mereka di belakang leher cenderung berterusan, namun ia menjadi tersembunyi apabila rambut kulit kepala tumbuh.

Rawatan biasanya tidak diperlukan. Tompok salmon di dahi mungkin menjadi lebih jelas apabila menangis atau melakukan aktiviti. Jika tompok salmon berterusan, laser vaskular boleh digunakan untuk mencerahkan warnanya.

BACA: ‘Bila mangsa dah kemalangan, eh cepat je muncul!’, Wanita kongsi cerita jadi mangsa ‘longkai’ tuang minyak atas jalanraya