Patutlah buat kat rumah tak jadi, ini rahsia kenapa kentang goreng McDonald’s sedap

Patutlah buat kat rumah tak jadi, ini rahsia kenapa kentang goreng McDonald’s sedap

Sekiranya anda dilahirkan sebelum tahun 1990-an, anda mungkin ingat Kentang goreng McDonald’s rasa sedikit berbeza daripada yang mereka lakukan sekarang.

Nah, itu bukan imaginasi anda bermain helah pada anda.

Patutlah buat kat rumah tak jadi, ini rahsia kenapa kentang goreng McDonald's sedap

Pada tahun 1990, McDonald’s mengubah resipi goreng Perancisnya dalam usaha menjadikan hidangan sampingan yang disukai ‘lebih sihat.’

Walau bagaimanapun, juri tidak menentu sama ada mereka berjaya atau tidak. Mari kita lihat kembali suis tunggal buatan McDonald’s yang mengubah kentang gorengnya selama-lamanya.

Apa resipi goreng Perancis McDonald’s yang asli

Dua beg goreng mcdonalds’Shutterstock

Ia adalah Pengasas McDonald, Ray Kroc yang memutuskan bahawa rantai harus memasak kentang goreng khas dalam satu ramuan utama: daging lembu, menurut The New Yorker .

Bagi Kroc, ini hanya mengenai lemak daging lembu. Dia belajar mengenai pendekatan itu melalui pendirian hot dog Chicago kegemarannya, Sam’s.

Kekurangan Stok, McDonald's Malaysia Tidak Lagi Keluarkan Kentang Goreng  Bersaiz Large | Daily Makan

Mereka memasak kentang goreng dengan lemak haiwan, dan Kroc berpendapat McDonald’s harus mengikutinya.

‘The McDonald’s French fry berada dalam liga yang sama sekali berbeza,’ tulis Kroc dalam memoarnya pada tahun 1977, Grinding It Out: Pembuatan McDonald’s . ‘Goreng Perancis akan menjadi hampir suci bagi saya, penyediaannya adalah ritual yang harus diikuti dengan agama.’

Tetapi beberapa ritual tidak berlangsung selamanya.

Mengapa dan bagaimana McDonald’s mengubah resipi gorengnya?

Kentang goreng dalam minyak’Shutterstock

Bermula pada tahun 1990, McDonald’s membuang makanan berasaskan daging lembu dan mula memasak kentang goreng mereka dengan minyak sayuran.

Itu adalah perubahan besar pertama pada kentang goreng sejak mereka ditambahkan ke menu McDonald pada tahun 1950-an. Peralihan itu semua disebabkan oleh seorang lelaki bernama Phil Sokolof .

Setelah mengalami serangan jantung pada tahun 1966, Sokolof bermula melobi kolesterol dan lemak dalam makanan segera , secara khusus menyasarkan McDonald’s.

Dia akhirnya mendapat perhatian syarikat, memimpin rantaian untuk berhenti memasak kentang gorengnya di daging lembu pada tahun 1990. Kerana perubahan itu, McDonald’s dapat membanggakan bahawa lauk kesayangannya sekarang tidak mempunyai kolesterol dan penurunan lemak sebanyak 45 persen, Murahisme diperhatikan.

Walaupun itu adalah kemenangan untuk Sokolof, itu bukan berita baik untuk McDonald pada mulanya.

Bagi ramai peminat, resipi goreng yang diperbaharui tidak mempunyai rasa lazat yang membezakan kentang goreng di tempat pertama. Sebenarnya, Saham McDonald jatuh Akibatnya.

Adakah kentang goreng McDonald’s benar-benar sihat sekarang?

Wartawan Malcolm Gladwell menyelami perubahan resipi goreng McDonald’s di podcastnya yang popular, Sejarah Revisionis .

Semasa tahun 2017 episod , dia mempersoalkan tanggapan bahawa minyak sayuran sememangnya lebih sihat daripada daging lembu. ‘Ternyata begitu salah bahawa minyak sayuran lebih sihat untuk anda daripada daging lembu, ” katanya di podcast.

‘Jadi bukan sahaja mereka menghancurkan goreng Perancis, mereka juga memberi kita sesuatu yang lebih buruk bagi kita dari sudut kesihatan.’

Mari kita jelaskan: Baik lemak haiwan dan minyak sayuran baik untuk anda.

Walau bagaimanapun, minyak sayuran mempunyai kadar lemak trans yang tinggi, yang secara meluas dianggap sebagai jenis lemak terburuk.

Terlalu banyak boleh menyebabkan kenaikan berat badan, masalah pencernaan, dan senarai keseluruhan penyakit jantung .

Adakah terdapat lebih banyak perubahan pada makanan McDonald?
Goreng goreng’Shutterstock
Oleh kerana sejak penggantian goreng Perancis tahun 1990 yang besar, McDonald’s telah menukar minyak yang digorengnya dua kali lebih banyak.

Pada tahun 2002, rantai ini mulai memasak kentang goreng dalam campuran minyak jagung kedelai, dan pada tahun 2007 dan 2008, McDonald’s menggunakan minyak yang bebas lemak trans .

Senarai ramuan goreng McDonald’s termasuk ‘ rasa daging lembu semula jadi , ‘tetapi jangan terlalu bersemangat, kekasih tinggi.

Menurut syarikat itu, perisa semula jadi itu terbuat dari ‘turunan gandum dan susu.’ Oleh itu, tidak ada produk daging sapi yang sebenarnya – walaupun tidak mesra vegan, berkat susu terhidrolisis yang digunakan.

McDonald’s fries masih merupakan item menu paling popular yang disajikan restoran rantai.

Di seluruh dunia, penjualan McDonald lebih kurang 9 juta paun kentang goreng sehari .

Tetapi bagi sesetengah orang, tidak ada yang dapat dibandingkan dengan rasa goreng McDonald’s French yore.

BACA: “Aku serik main projek kerajaan..”, Wanita ini dedah proses sebenar projek kerajaan yang ramai tak tahu