Panas !!! Sultan Johor desak Malaysia pertimbang laksana ‘Full Lockdown’

Sultan Johor Sultan Iskandar mendesak kerajaan pusat hari ini untuk mempertimbangkan PKP penuh kerana negara ini melaporkan 7,478 kes Covid-19 baru dalam 24 jam terakhir untuk mencapai satu lagi rekod tertinggi.

Baginda menyatakan keprihatinan mengenai jumlah kes baru yang membimbangkan dan mendesak rakyat Malaysia untuk juga berkomitmen untuk mengurung diri untuk mematahkan rantai jangkitan Covid-19.

Sultan yang berusia 63 tahun itu juga menekankan pentingnya tatatertib dalam tinggal di rumah apabila mungkin dan tidak memandang ringan terhadap wabak itu agar tidak menjangkiti orang lain secara tidak sedar.

“Mementingkan diri sendiri hanya memikirkan diri kita sendiri! Fikirkan orang lain juga!

“Kerajaan juga harus mempertimbangkan PKP penuh, jika angka Covid-19 tidak menunjukkan tanda-tanda mereda.

“Mari kita menelan pil pahit sekarang, bukannya terus menderita secara berterusan,” kata sultan di laman Facebook rasminya di sini hari ini.

Baginda menambah bahawa turut bersimpati dengan barisan depan, terutama kakitangan perubatan, yang harus menanggung wabak tersebut.

Baginda meminta orang ramai untuk memahami keletihan dan kemurungan petugas barisan hadapan di luar tugas mereka kerana Covid-19 bukanlah satu-satunya penyakit yang mesti mereka atasi.

“Kasihanilah mereka. Kita semua mesti melakukan tugas kita untuk mengurangkan beban mereka dan memutuskan rantai jangkitan untuk kebaikan kita, ”kata baginda.

Mengenai perkembangan terbaru Covid-19, sultan Johor memaklumkan bahawa baginda diberi taklimat oleh Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah melalui telefon.

Baginda menyatakan rasa takut akan munculnya varian perhatian baru.

“Sekiranya jangkitan terus meningkat, beta bimbang lebih banyak varian Covid-19 akan muncul.

“Pada masa-masa yang tidak menentu ini, beta juga mendesak mereka yang mampu melangkah maju dan menolong orang lain yang telah jatuh pada masa-masa sulit dengan cara yang mereka mampu,” titah Sultan Ibrahim.

Malaysia hari ini mencatatkan tiga statistik pemecahan rekod – jumlah kes tertinggi Covid-19 harian pada 7,478, jumlah kematian tertinggi dari Covid-19, pada 63; dan jumlah pesakit Covid-19 tertinggi yang dirawat di unit rawatan intensif (ICU), adalah 756.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/05/26/johor-sultan-moots-full-malaysia-lockdown-as-covid-19-cases-hit-new-peak-ag/1977214