Panas !!! Sidang Parlimen Isnin ditangguhkan lagi?

peruntukan

Ahli Parlimen DAP, Tony Pua menempelak ura-ura bahawa sidang Dewan Rakyat Isnin ini mungkin ditangguhkan selepas beberapa Ahli Parlimen dan pegawai disahkan positif jangkitan Covid-19.

Ahli Parlimen Damansara itu berkata hanya 11 daripada 1,183 sampel yang diambil telah sah positif virus itu, iaitu kurang 1% daripada keseluruhan ujian.

“Jika itu penanda aras untuk menutup Parlimen, nampaknya tiada langsung sidang lagi selepas ini.

“Merepeklah,” katanya dalam catatan di Facebook.

parlimen

Tambahnya, saringan diadakan di Parlimen bertujuan mengasingkan kes positif bagi mengekang penularan virus.

Katanya, ini seterusnya membolehkan wakil rakyat melaksanakan tugasan mereka dengan normal, bukannya menghentikan sidang dengan kes kurang daripada 1%.

“Atau adakah ini sekadar alasan untuk melaksanakan pemerintahan diktator?” soalnya.

Terdahulu hari ini, sumber dipetik Malaysiakini berkata sidang khas itu mungkin tergendala akibat jangkitan Covid-19 dalam kalangan Ahli Parlimen.

Satu lagi sumber memaklumkan portal itu bahawa Kabinet akan menunggu daripada membuat keputusan sehingga menerima laporan Kementerian Kesihatan.

Pagi tadi Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata 11 kes positif Covid-19 dikenal pasti di Parlimen, semalam.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/30/merepek-jika-sidang-isnin-batal-kerana-covid-19-kata-tony-pua/

 

BACA JUGA : Panas !!! Ahli Parlimen Umno ‘wajib’ undur diri dari Kerajaan

Artikel ini disiarkan pada 31/07/2021