Panas !!! Pindaan Akta benarkan LHDN akses akaun bank pembayar cukai tanpa kebenaran pemilik?

Portal My Sin Chew melaporkan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) berdasarkan pindaan terkini Seksyen 106A, Akta Cukai Pendapatan tidak lagi memerlukan kebenaran daripada pembayar cukai untuk mendapat akses kepada maklumat akaun bank untuk melihat atau membuat siasatan.

Sebelum ini, LHDNM perlu mendapatkan kebenaran daripada pemilik akaun sebelum bank memberikan maklumat.

Namun, dengan pindaan akta yang dilakukan ia membolehkan LHDNM dapatkan maklumat secara terus kepada bank tanpa perlu merujuk kebenaran pemilik akaun.

Seksyen 106A merupakan salah satu cadangan pindaan yang terkandung dalam Rang Undang-Undang Kewangan 2021 yang telah dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

lhdn

Ini memberi maksud bahawa Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA) tidak akan terpakai untuk penguatkuasaan Seksyen 106A di masa hadapan.

Sebelum ini, jika merujuk kepada PDPA, pihak bank perlu mendapatkan kebenaran daripada pengguna sebelum memberikan maklumat kepada LHDNM.

Seksyen 106A yang dicadangkan membenarkan LHDNM untuk membuat tuduhan kepada pembayar cukai di mahkamah serta membolehkan LHDNM mendapatkan maklumat akaun bank pembayar cukai.

Pihak bank pula tidak dibenarkan untuk memaklumkan perkara tersebut kepada pemilik akaun.

Jika pihak bank melanggar peraturan ini, mereka boleh dikenakan denda antara RM 200 – RM 20,000 dan penjara maksimum 6 bulan atau kedua-duanya sekali.

 

BACA JUGA :

Netizen dedah pembida aset Sajat yang hilang adalah pembantu Aliff Syukri

Susulan keputusan kes Najib, kedudukan Ismail Sabri sebagai PM dikatakan mula goyah

Ramai minta ‘founder’ kek bertaubat!, Samakan Tuhan dengan makhluk halus?

CATEGORIES