Panas !!! Permohonan SKMM padam posting kritik kerajaan ditolak Twitter

Panas !!! Permohonan SKMM padam posting kritik kerajaan ditolak Twitter

Permohonan SKMM padam posting kritik kerajaan ditolak Twitter.Seorang netizen mendakwa dia menerima e-mel daripada Twitter semalam memaklumkan permintaan SKMM kepada penyedia perkhidmatan itu untuk mengeluarkan catatan Twitternya.

Menurut laporan Malaysakini Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) gagal membuang ciapan di Twitter yang mengkritik cara kerajaan menangani banjir pada hujung minggu lalu, yang menjejaskan sebagian besar penduduk terutama di Selangor dan Pahang.

Dalam laporan tersebut,Berdasarkan e-mel itu, kandungan yang diminta MCMC untuk dialih keluar termasuk kritikan netizen terhadap majlis kutipan derma banjir yang melibatkan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Rina Harun.

Bagaimanapun, Twitter menolak permintaan SKMM.

“Demi kepentingan ketelusan, kami menulis untuk memaklumkan anda bahawa Twitter telah menerima permintaan daripada SKMM berhubung akaun Twitter anda yang didakwa kandungannya melanggar undang-undang Malaysia.

“Kami tidak mengambil sebarang tindakan ke atas kandungan yang dilaporkan buat masa ini berikutan permintaan ini,” kata e-mel dari Twitter yang dikongsi oleh netizen yang menggunakan akaun @BadBoy2662.

Berikut adalah tangkap layar yang telah di kongsikan

Annuar Musa yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia hanya memberikan jawapan ringkas.

“Karut..,” katanya melalui pesanan teks.

Bagaimanapun, SKMM ketika dihubungi hari ini tidak menafikan perkara itu dan memaklumkan telah melaporkan kepada Twitter beberapa tanda pagar yang “jelik”.

Dalam satu kenyataan ringkas, SKMM berkata mereka membuat permintaan untuk Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dipatuhi.

“SKMM sentiasa menghormati penyedia platfom seperti Twitter. Begitu juga pihak SKMM bertanggungjawab untuk memastikan adanya pematuhan undang-undang yang tersedia dalam Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 untuk kepentingan negara.

“Oleh itu pihak SKMM telah mengambil tindakan untuk melaporkan kepada pihak Twitter berhubung penggunaan beberapa hashtag yang jelik,” kata kenyataan suruhanjaya itu.

BACA: Zahid tidak sihat, perbicaraan mahkamah ditangguhkan
Banjir besar tak menghalang para menteri terus nikmati percutian
[Video] Negara dilanda banjir besar ragut nyawa, Menteri dilapor dalam majlis tari menari

CATEGORIES