Panas !!! Pemimpin Bersatu dedah Umno sebenarnya sedang berunding dengan Bersatu

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Dr Muhammad Faiz Na’aman menasihatkan pemimpin UMNO supaya tidak membuat kenyataan mendahului proses rundingan yang sedang diusahakan Naib Presiden UMNO Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan kepimpinan Perikatan Nasional (PN), termasuk Bersatu.

Beliau memberi contoh ketika Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menyatakan parti itu akan bergerak solo pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, dan tidak mahu bekerjasama dengan PN, termasuk PAS dan Bersatu.

“Selepas kenyataan itu, UMNO kemudian membuat keputusan menerima PAS dan bersedia pula meneruskan rundingan dengan parti dalam kerajaan Pusat termasuk Bersatu,” katanya sambil menjelaskan kenyataan seperti itu menyebabkan rakyat keliru.

Memetik kenyataannya kepada BH, Dr Muhammad Faiz mengesahkan rundingan Bersatu,UMNO dan PAS diusahakan Ismail Sabri yang juga Perdana Menteri sudah masuk ke fasa akhir sebelum hari penamaan calon PRN Melaka pada 8 November ini.

“Rundingan peringkat akhir dengan tarikh penamaaan calon PRN Melaka yang tinggal seminggu sahaja lagi turut menjadi ujian terhadap pengaruh Perdana Menteri, menjadi orang tengah yang efektif. Ahli MPT Bersatu tidak berpandangan negatif terhadap apa yang cuba diusahakan Perdana Menteri.

“Sudah tentu kita harapkan yang terbaik dan kita akan cari jalan supaya tiada pertembungan tiga penjuru. Saya yakin Abah (Muhyiddin) dan pasukan PN bersikap tangan terbuka.

bersatu

“Kalau nak berunding, berundinglah, jangan sampai ada kenyataan (pemimpin UMNO) yang awal-awal kata pergi solo. Itu yang rakyat keliru, kata nak pergi solo tetapi selepas itu terima pula PAS dan kemudian nak berunding balik (dengan Bersatu),” katanya.

Semalam, Ismail Sabri berkata beliau diberi mandat oleh UMNO untuk berbincang dengan parti di dalam kerajaan bagi mengelak pertembungan tiga penjuru pada PRN Melaka 20 November ini.

Mengenai kerjasama Bersatu dan PAS dalam PRN itu, Dr Muhammad Faiz berkata isu yang berbangkit hanya penggunaan lambang parti.

Namun, beliau melihat Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang lebih cenderung untuk menggunakan lambang PN dan tidak membantah apa juga ketetapan yang dibuat secara bersama.

Bagaimanapun katanya, Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man dilihat mempunyai pandangan berbeza daripada ketetapan yang telah dibuat secara musyawarah.

“Dalam PAS ada juga pendapat yang berbeza mengenai pengunaan lambang. Bagi saya, kita perlu fikir secara logik selama berdekad PAS bertanding di Melaka, tak pernah menawan negeri itu dengan lambangnya.

“PAS kena faham, jangan jadikan ukuran keahlian dan jentera yang cuba dipaparkan UMNO sebagai pemberat untuk PAS nak bertaut dengan UMNO.

“Kena tengok pandangan masyarakat umum, lagipun PRN Melaka bukannya disebabkan oleh Bersatu. Kalau pertimbangan sekelompok dalam PAS masih nak bertaut dengan pengaruh UMNO, saya takut mereka silap pertimbangan pada PRN nanti,” katanya.

Selasa lalu, Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata Bersatu, PAS dan Gerakan sepakat untuk bertanding pada PRN Melaka menggunakan lambang PN sebagaimana yang diputuskan mesyuarat khas Majlis Tertinggi gabungan berkenaan yang diadakan sehari sebelum itu.

Khamis lalu pula, Majlis Tertinggi UMNO membuat ketetapan meneruskan kerjasama dengan PAS, dengan syarat parti itu mesti menggunakan logo sendiri, bukan lambang PN.

PAS dijangka membuat keputusan berhubung tawaran kerjasama UMNO itu hari ini.

 

BACA JUGA :

Panas !!! 18 Ketua Cawangan dan ahli Bersatu Arau ugut keluar parti

PRN Melaka : Umno minta Pas guna logo sendiri, ini jawapan pemimpin Pas

Panas !!! Ulamak Pas ‘sound’ Pemuda Umno, usah berlagak sombong