Panas !!! Laporan dedah 2,400 petugas kesihatan KKM tidak divaksin

KIRA-KIRA 2,400 petugas kesihatan di bawah Kementerian Kesihatan masih belum menerima suntikan vaksin Covid-19, lapor CodeBlue, memetik transkrip mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Kesihatan, Sains dan Inovasi Parlimen.

Laman web berita kesihatan itu melaporkan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin memberitahu jawatankuasa tersebut mengenai jumlah petugas kesihatan yang tidak divaksin di kementerian itu.

Jumlah itu meliputi petugas kesihatan yang tidak boleh divaksin atas sebab perubatan dan mereka yang menolak vaksin.

Laporan dedah 2,400 petugas kesihatan KKM tidak divaksin

Menurut CodeBlue, transkrip mesyuarat jawatankuasa pada 28 September itu turut merekodkan Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah yang berkata angka itu antara lain terdiri daripada kakitangan kementerian seperti pegawai perubatan, jururawat dan pembantu perubatan.

Kenyataan Dr Noor Hisham itu berikutan soalan oleh pengerusi jawatankuasa Dr Kelvin Yii yang juga merupakan ahli Parlimen Bandar Kuching yang bertanya kerja jenis apa para petugas kementerian yang tidak diberi vaksin.

Khairy juga dalam rekod transkrip itu mencadangkan supaya kakitangan kerajaan yang tidak diberi vaksin menjalani ujian mingguan Covid-19.

Vaksinasi Covid-19 dimandatkan kepada penjawat awam berkuat kuasa 1 November, seperti yang diumumkan melalui pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam bulan lepas.

Mereka yang tidak ada alasan sah perubatan untuk menolak vaksinasi akan dikenakan tindakan tatatertib atau diberhentikan.

Namun bilangan mereka yang menolak vaksinasi dikatakan kecil, memandangkan Malaysia pada ketika ini mempunyai kadar vaksinasi yang tinggi iaitu melebihi 75 peratus jumlah keseluruhan penduduk, dan lebih 95 peratus daripada populasi dewasa.

Kementerian Kesihatan mengunjurkan 80 peratus keseluruhan penduduk akan divaksinasi paling awal pada Februari.

BACA JUGA : Guna logo PN, tak guna logo sendiri kerana ‘mood’ rakyat, kata Muslimat Pas
Kerusi paling selamat BN dijangka bakal dipilih sebagai tempat Rauf bertanding

CATEGORIES