Panas !!! Keberkesanan Sinovac kini jadi pertikaian?

Sinovac

Keberkesanan Sinovac kini jadi pertikaian?. Mereka yang mendapat suntikan vaksin Sinovac tidak perlu bimbang mengenai keberkesanannya terhadap varian baharu Covid-19 atau keputusan Putrajaya untuk menghentikan penggunaan ubat buatan China itu, kata tiga pakar kesihatan.

Bagaimanapun, mereka berkata kenyataan bertentangan kerajaan mengenai Sinovac boleh memberi kesan kepada kesinambungan vaksinasi kebangsaan.

Tiga pakar kesihatan berkenaan ialah Presiden Sunway University Dr Sibrandes Poppema; pakar perunding pediatrik dan pakar kardiologi pediatrik Dr Zulkifli Ismail dan pakar kesihatan ekonomi dan awam Universiti Kebangsaan Malaysia, Timbalan Dekan Dr Sharifa Ezat Wan Puteh.

Poppema yang juga pakar dalam imunopatologi berkata, semua vaksin termasuk Sinovac memberikan perlindungan yang mencukupi terhadap penyakit serius atau kematian akibat Covid-19.

Beliau berkata, semua vaksin memberikan perlindungan yang sedikit lebih rendah terhadap varian Delta, tetapi ia juga mencegah penyakit serius yang disebabkan oleh varian Covid-19.

Sinovac

Katanya, kebimbangan mengenai keberkesanan Sinovac juga bertambah buruk dengan laporan berita mengenai jangkitan dan kematian Covid-19, termasuk 350 pekerja kesihatan Indonesia yang dijangkiti virus itu.

Tambah beliau, ia adalah sejumlah yang kecil jika dibandingkan dengan satu juta pekerja kesihatan yang diberi vaksin dengan Sinovac.

“Sangat sedikit daripada mereka yang mengalami sakit serius,” katanya, sambil menambah kejayaan vaksin tersebut yang kurang dilaporkan.

Beliau juga berkata, jumlah jangkitan varian Delta tertinggi ketika ini terdapat di United Kingdom (UK), yang kebanyakannya menggunakan vaksin AstraZeneca, dan di negara-negara Eropah (Pfizer dan AstraZeneca) serta Amerika Syarikat (Pfizer dan Moderna).

“Adakah ini bermakna (vaksin) mereka tidak berkesan? Tidak, mereka yang tidak diberi vaksin yang terjejas, dan sebilangan kecil orang yang divaksin yang dijangkiti tidak mengalami sakit serius,” katanya kepada FMT.

Sharifa Ezat berkata, penyelidikan bersama oleh Universiti Hong Kong dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan vaksin menggunakan teknologi mRNA – seperti Pfizer dan Moderna – mungkin menawarkan perlindungan yang lebih kuat terhadap Covid-19 dan variannya berbanding dengan suntikan virus yang lemah.

Beliau berkata, bagaimanapun kajian itu memfokuskan pada peneutralan antibodi.

“Dan ini bukan satu-satunya ukuran keberkesanan vaksin. Itu tidak termasuk data mengenai penanda perlindungan lain yang berpotensi,” katanya, sambil menambah mendapatkan suntikan Sinovac masih lebih baik daripada terus tidak diberi vaksin.

Retorik vaksin dan defisit kepercayaan

Zulkifli berkata, mereka yang sudah menerima kedua-dua dos Sinovac tidak perlu bimbang, sambil menambah jika bukti menunjukkan perlunya mereka menerima vaksin penggalak, orang ramai akan dimaklumkan.

“Terdapat banyak retorik vaksin anti-China di media sosial dan massa sekarang, jadi sukar untuk menyaring maklumat,” katanya.

Pada 15 Julai, Menteri Kesihatan Dr Adham Baba berkata, Malaysia akan menghentikan pemberian Sinovac setelah bekalannya berakhir kerana mempunyai jumlah vaksin lain yang mencukupi untuk program vaksinasi.

Pengumuman untuk memberhentikan penggunaan vaksin Sinovac yang tidak aktif datang di tengah meningkatnya kebimbangan mengenai keberkesanannya terhadap varian Covid-19 yang baharu dan lebih mudah tersebar.

Pada Ahad, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mempersoalkan Putrajaya mengenai kenyataan yang bertentangan mengenai Sinovac berikutan pengumuman Adham untuk menghentikan penggunaannya.

Beliau berkata, pengumuman dan kenyataan seperti itu mempengaruhi keyakinan masyarakat, bukan hanya pada vaksin Sinovac tetapi juga keseluruhan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Poppema bersetuju, dengan mengatakan kenyataan yang bertentangan itu dapat mempengaruhi kepercayaan masyarakat terhadap vaksin dan menghalang sasaran untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 80% penduduk yang diinokulasi.

Katanya, keadaan itu tidak baik terutama memandangkan situasi yang serius ketika ini.

Zulkifli berkata, sudah ada defisit kepercayaan antara rakyat dan kerajaan serta kenyataan yang bertentangan akan mengikisnya lebih jauh dan menyebabkan penurunan keyakinan terhadap vaksin.

“Setelah defisit kepercayaan bertambah, ia akan memakan waktu lama untuk diperbaiki, dan jurang akan diisi oleh protagonis anti-vaksin. Ini boleh mempengaruhi kadar pengambilan pendaftaran vaksinasi kami, ” kata beliau.

Sharifa Ezat bersetuju, dengan mengatakan keadaan tidak menentu itu menyebabkan rakyat tidak memilih atau menangguhkan janji mereka untuk menerima vaksin Sinovac.

Sementara itu, Presiden Persatuan Ahli Farmasi Malaysia (MPS) Amrahi Buang berkata, walaupun keyakinan terhadap vaksin mungkin terhakis, ia tidak akan menghalang orang ramai daripada mendaftar untuk mendapat suntikan.

Katanya, ini disebabkan oleh peningkatan jumlah kes seperti yang dilaporkan dalam seminggu terakhir.

“Tetapi masih ada keperluan untuk membuat rakyat memahami definisi keberkesanan. Setiap vaksin berkesan untuk mencegah seseorang daripada dijangkiti kes Covid-19 yang teruk yang memerlukannya dimasukkan ke hospital,” katanya.

Beliau juga berkata, rakyat harus memperhatikan apa yang mereka baca di media sosial mengenai vaksin dan menasihati mereka untuk merujuk kepada pakar.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/20/jangan-bimbang-dengan-vaksin-sinovac-kata-pakar-kesihatan/

Jika terlepas: Sempena Hari Raya Korban, netizen minta Azmin berkorban letak jawatan

Artikel ini disiarkan pada 20/07/2021

COMMENTS

Wordpress (0)