Panas !!! Kawal agama bukan Islam : Menteri sanggah pengumuman Timb Menteri Pas

Ceramah

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, tiada cadangan menggubal akta untuk menyekat atau mengawal pengembangan agama bukan Islam yang dibawa ke Kabinet, dan kalau pun ada, ia memerlukan kata sepakat negeri terlebih dahulu.

Penjelasannya menyusul kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary semalam yang dilaporkan berkata, rang undang-undang bersabit pengembangan agama bukan Islam adalah sebahagian daripada Pelan Pemerkasaan Undang-undang Syariah selama lima tahun dari 2020 hingga 2025.

Wan Junaidi dalam sidang media hari ini berkata, negeri perlu dirujuk terlebih dahulu kerana agama berada di bawah bidang kuasa mereka.

Kawal agama bukan Islam : Menteri sanggah pengumuman Timb Menteri Pas

“Kita perlu berbincang dengan pihak berkuasa negeri untuk melihat sama ada mereka setuju atau tidak.

“Kita tidak boleh membawanya ke Parlimen, kecuali semua negeri bersetuju.”

Semalam, Marzuk dilaporkan berkata, kerajaan bercadang menggubal 11 Undang-undang Syariah utama, termasuk penggubalan undang-undang baharu dan pindaan undang-undang sedia ada, serta lapan Undang-undang Syariah subsidiari.

Selain RUU Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam, katanya, tiga lagi undang-undang Syariah yang akan digubal adalah RUU Wakaf, RUU Mufti dan RUU Mahkamah Syariah.

“Penggubalan pindaan kepada Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) sebahagian daripada pelan pemerkasaan tersebut,” katanya dipetik Harakah.

Berita Penuh : Ini cara Singapura hadapi wakil rakyat lompat parti, Malaysia patut tiru

Artikel ini disiarkan pada 07/09/2021