PANAS | Ekonomi Malaysia mula ketinggalan, Vietnam sudah mula kehadapan

Rakyat Malaysia perlu melakukan latihan mencari semangat baru yang serius jika kita ingin mengikuti negara-negara lain di dunia, terutama Asia Tenggara (SEA).

“Pusat Penyelidikan Ekonomi Jepun (JCER) telah meramalkan bahawa Vietnam akan menjadi negara berpendapatan menengah atas pada tahun 2023 dan produk domestik kasar (PDB) akan melampaui Taiwan pada tahun 2035.

“Pada tahun 1970, ketika kami memulai Dasar Ekonomi Baru (DEB), Vietnam memiliki KDNK AS $ 2,7 bil, ketinggalan di belakang KDNK kami US $ 3,7 bilion.

“Tetapi sekarang, Vietnam mempunyai KDNK yang lebih besar dan akan meninggalkan Malaysia jauh tertinggal dalam tahun-tahun mendatang,” kata MP Iskandar Puteri Lim Kit Siang dalam satu kenyataan.

Dalam laporan oleh JCER, yang berjudul Asia dalam bencana koronavirus: Negara mana yang muncul ?, rumah penyelidikan itu meramalkan bahawa hanya China, Vietnam dan Taiwan yang berada di landasan yang betul untuk mengekalkan kadar pertumbuhan tahun-ke-tahun yang positif tahun ini.

Ia juga meramalkan bahawa Vietnam akan mengekalkan kadar pertumbuhan 6% pada tahun 2035 disebabkan oleh eksport yang berkembang pesat.

Bersedia menikmati pendapatan per kapita AS $ 11,000 pada tahun 2035, Vietnam berada di landasan tepat untuk menjadi ekonomi kedua terbesar di LAUT, setelah Indonesia.

Menyentuh data, Lim mengatakan bahawa dari tahun 1970 hingga tahun ini, KDNK Vietnam meningkat 122 kali ganda berbanding dengan Malaysia, yang meningkat sekitar 90 kali.

“Kami juga kalah dari Singapura, di mana PDBnya meningkat 176 kali dalam 50 tahun terakhir dan juga Indonesia, yang PDBnya meningkat 111 kali. Di mana kita salah? ” dia tanya.

Penggubal undang-undang veteran itu kemudian mendesak Pemerintah untuk memasukkan rakyat Malaysia dengan konsensus nasional yang baru, atau berisiko menjadi negara yang gagal pada tahun 2040.

Sambil memuji pelancaran Wawasan 2020 oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Lim mengatakan bahawa Kerajaan telah gagal menjadikan Malaysia menjadi sebuah negara yang bersatu dan makmur.

“Kami terhenti dengan tidak memanfaatkan posisi unik kami sebagai pertemuan empat peradaban yang hebat, dan gagal dalam usaha kami untuk menjadi ‘mercusuar cahaya dalam dunia yang sulit dan terganggu’,” pendapat Lim.

Berita penuh : https://focusmalaysia.my/mainstream/vietnam-is-surpassing-msia-we-need-a-complete-overhaul/