Panas !!! Abu Kassim letak jawatan dari Prasarana

Abu Kassim letak jawatan dari Prasarana

Terdapat perubahan dalam pelantikan kepemimpinan Prasarana Malaysia Bhd yang akan datang, kerana pengerusi yang dilantik Tan Sri Abu Kassim Mohamed telah keluar dari syarikat itu.

Difahamkan, Abu Kassim, yang kini menjadi anggota dewan pengendali pengangkutan awam bandar, telah meletak jawatannya mulai esok.

Bekas ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan bekas timbalannya, Datuk Seri Mustafar Ali, dilantik ke dewan Prasarana pada 15 Februari.

Abu Kassim dan Mustafar, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Jenayah Anti Kewangan Nasional, dibawa untuk memberi kepakaran untuk meningkatkan tadbir urus di Prasarana, berikutan beberapa kontroversi yang melibatkan ketua bukan eksekutif ketika itu, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Tajuddin, yang merupakan anggota parlimen Pasir Salak, terperosok dalam tuduhan campur tangan dan konflik kepentingan kerana ahli keluarganya terlibat dalam projek-projek di bawah bidang kuasa Prasarana, termasuk projek stesen transit aliran ringan (LRT) Dang Wangi.

Segala-galanya menjadi kenyataan apabila Ketua Pegawai Eksekutif Prasarana Muhammad Nizam Alias ​​diberhentikan pada bulan Februari.

Tajuddin sekarang dikenakan tuduhan penyalahgunaan kuasa yang belum selesai, dengan kertas siasatan masih ada di meja peguam negara – sebulan setelah dia seharusnya didakwa.

Dia dipecat pada 26 Mei oleh Kementerian Kewangan berikutan sidang akhbarnya yang teruk untuk menangani kemalangan di sepanjang laluan LRT Kelana Jaya yang mencederakan 213 orang.

The Vibes dibuat untuk memahami bahawa Abu Kassim pada awalnya dimaksudkan untuk menggantikan Tajuddin pada bulan Mac. Bagaimanapun, orang kuat Umno berjaya berpegang teguh pada kedudukan itu.

Perkembangan terbaru bermaksud bahawa pemerintah mesti terus berusaha mencari ketua bukan eksekutif. Namun, nampaknya tidak ada yang mengambil saat ini kerana ia dilihat sebagai tempat duduk panas.

Beberapa individu lain, termasuk personaliti syarikat, telah didekati untuk mengambil alih jawatan tersebut.

Abu Kassim telah memilih untuk diam dalam perkembangan ini.

Sementara itu, ketua pegawai transformasi Malaysia Airlines Bhd, Mohd Azharuddin Mat Sah diberi tip untuk mengambil alih jawatan CEO pada 1 Julai

Berita Penuh :https://www.thevibes.com/articles/news/32770/Chairman-designate-Abu-Kassim-quits-Prasarana

Jika anda  Terlepas:Sidang Parlimen Lewat : Ini macam nak kawal benda lain, bukan Covid-19 – Ku Li