Panas !!! 10 Adun Pas berpoligami dan ada yang tiga isteri, dedah blogger

Panas !!! 10 Adun Pas berpoligami dan ada yang tiga isteri, dedah blogger

10 Adun Pas berpoligami dan ada yang tiga isteri, dedah blogger. “Yakin dan percayalah kebenaran itu akan menjelma dengan sendiri tanpa perlu berusaha keras menghadirkannya.”

Perhatian warga politik kini ialah kepada Timbalan Menteri Pertanian Che Abdullah Nawi, yang dilaporkan telah melangsungkan perkahwinan ke tiga secara dalam talian.

Perkahwinan dalam talian dimusim Covid ini tidak pelik, ia suatu yang normal. Dan perkahwinan sesuatu yang digalakkan oleh Nabi saw bagi mengelak daripada maksiat. Sesiapa yang mampu lahir dan batin silakan. Bagaimana pun dalam kes ini yang sedikit menjadi masalah perkahwinan itu dilakukan di negera seberang, Siam. Apakah jurunikah dalam negara sendiri sudah cuti?
Ahli Parlimen Tumpat itu kita percaya lebih daripada mampu dengan kedudukannya itu, tetapi yang jadi masalah caranya dipertikaikan.

Perkahwinan dalam talian telah pun dipraktikan dalam Malaysia, ia telah dibenar atau pun disahkan oleh Menteri Agama Zulkifli Bakri. Bahkan menteri itu pernah hadir sendiri menyaksikan perkahwinan dalam talian.

Jadi apa yang berlaku ke atas Che Abdullah itu bukan perkara pelek dan baru, cuma bezanya ia dilakukan oleh jurunikah dari negara asing, Thailand. Itu saja.

Itulah kesilapan Che Abdullah. Kenapa beliau tidak berkahwin melalui talian dalam negara sahaja? Mungkin perkahwinan ketiga itu ada masalah, ada tentangan daripada isteri-isterinya atau mungkin tentangan daripada keluarga isteri ketiganya itu? Jika tidak berlaku masalah itu, kenapa harus kahwin senyap-senyap.

Di zaman sekarang ini perbuatan senyap tidak terjamin akan terus senyap, zaman ini zaman langit terbuka dan kita dikawal oleh CCTV 360 darjah, jadi sebaik-baiknya berdepanlah.

Begitu juga dengan orang ketiga atau orang di luar dari diri kita seperti saksi dan jurunikah, kawan atau apa tidak akan dapat menyembunyikan rahsia sampai kapan. Ia terbongkar juga, bila sampai masanya. Lumrah sesuatu yang bathil itu akan terpecah juga. Kes Che Abudullah itu pecah bila tidak ada kesetiaan dan kejujuran.

Sebenarnya kahwin senyap-senyap di kalangan ahli politik khasnya wakil rakyat Pas memang ramai. Saya pernah senaraikan terdapat sekurang-kurang 10 orang Adun Pas yang berpoligami bahkan sampai punya tiga isteri. Itu bagus ia menambahkan zuriat dan menunjukkan tenaga batin Adun Pas Kelantan memang hebat. Peler besar kata orang.

Dan macam-macam kisah yang berlaku, ada kahwin curi, ada yang berkahwin tidak sampai seminggu bercerai berai bila kena serang dek bini tua. Dan berpoligami ini pula pada suatu masa dijadikan satu pertewasan (perlumbaan) di kalangan wakil rakyat Pas Kelantan. Kata orang Kelantan mereka “ba’di” berbini.

Salah seorang Adun berkahwin dengan anak Cina Kemboja yang masih berbulu jagung lagi. Ia berakhir dengan saman menyaman dan sampai ke mahkamah. Ada juga wakil rakyat di Kelantan berbini setiap kali ada pilihan raya kecil? Aik… stop.

Berbalik kepada kes Che Abdullah tadi, ia sedikit luar biasa. Selain daripada perkahwinan itu ada masalah dari segi kebenaran atau pengetahuan isteri dan keluarga, ia boleh menimbulkan impilikasi buruk kepada Che Abdullah dari segi tertib dan disiplin parti.

Daripada laporan mengatakan pihak Majlis Agama Islam Narathiwat yang mempunyai bidang kuasa nikah kahwin di daerah itu tidak mengikhtiraf perkahwinan melalui dalam talian. Ertinya perkawinan Che Abdullah dan pasangannya itu tidak sah dari segi perundangan. Kita tunggu penjelasan daripada para mufti macam mana pula dari konteks kesahihan ijab kabul itu menurut hukum syariat?
Tetapi kalau mengikut apa yang berlaku di Malaysia, ia sah kerana sudah beratus pasangan di Malaysia melakukan ijab kabul dalam talian. Mungkin Che Abdullah mengambil panduan dengan apa yang berlaku itu maka beliau berani akad nikah melalui dalam talian. Cuma bezanya menikah dengan jurunikah dari Thailand.

Pas sebagai parti Islam nombor wahid perlu memberi kenyataan segera mengenai kes Che Abdullah itu. Ini penting kerana Che Abdullah bukan pemimpin kampung, tetapi beliau adalah ahli parlimen dan memegang jawatan timbalan menteri. Dalam hierarki Pas Kelantan pula beliau sebagai Setiausaha Perhubungan Pas Negeri.

Kalau dizaman Tok Guru Nik Aziz dulu, jika terdapat ahli melakukan perbuatan sumbang dan boleh mencemarkan imej parti beliau akan panggil dan nasihat supaya berundur secara terhormat.
Harap-rahap apa yang menimpa Che Abdullah tidak sampai ke tahap itu, namun Pas perlu membuat kenyataan segera berkaitan agar isu ini tidak ditarik dan “meleleh rata.” Dan cerita Che Abdullah ini sedikit sebanyak menganggu fikiran tuan presiden? Atau tuan presiden juga berbini dua juga?

Majlis Syura Ulama, yang merupakan kuasa tertinggi menentukan kriteria calon-calon untuk diletak bertanding, perlu membuat keputusan mengenai kes Che Abdullah ini. Majlis itu adalah badan terbersih dan tersuci bagi menjamin Pas dipimpin atau diwakili oleh mereka yang tidak melakukan dosa besar dan dosa kecil bagi menjamin kesucian parti.

Apa yang berlaku ke atas Che Abdullah itu tentu turut sama ditanggung oleh para ahli dan pentaksub parti itu. Dan sekiranya pihak Majlis Agama Islam Narathiwat memutuskan perkahwinan tidak sah, Pas perlu bertindak berdasarkan keputusan itu.

Tetapi yang musykil, katanya, ada anggota majlis Syura Ulama itu sendiri juga katanya berpolot dengan najis-najis kering. Dia juga terpalit dengan perceraian dalam talian. Adus…. Pas, pah ke mana selepas ini. Bala apa pula yang akan menimpa parti gemula Chek itu

Sumber:

jika Anda Terlepas: Pas semakin pelik, kata bekas pemimpin Bersatu