Pakar perjelas jenis ron petrol yang sesuai ikut model kereta

Pakar perjelas jenis ron petrol yang sesuai ikut model kereta. Dalam pelbagai hal isu semasa yang berlaku dalam negara ketika ini, ‘isu petrol’ antara topik utama paling menjadi bualan ramai. Sama ada dari segi peningkatan harga ataupun keberkesanannya.

Melalui perkongsian ciapan terbaharu Dr Ahmad Syahid Ahmad Fawzal, atau lebih dikenali sebagai ‘Dr. Aid Fawzal’, beliau menjelaskan lebih lanjut mengenai petrol RON yang sering kali menjadi perdebatan di antara warganet.

Kali ini beliau telah berkerjasama dengan ‘Jurutera Analisa Prestasi Enjin’ yang juga seorang pensyarah; Ir. Fadzil ZA untuk merungkai lebih mendalam dan teknikal mengenai persoalan-persoalan petrol RON yang ditanya orang ramai.

Apa itu RON?

RON adalah singkatan daripada ‘Research Octane Number‘. Ia adalah ukuran kebolehrintangan minyak petrol terhadap ‘knocking‘.

Pakar perjelas jenis ron petrol yang sesuai ikut model kereta

‘Knocking‘ pula adalah satu kejadian letupan tidak terkawal yang terjadi di dalam kebuk pembakaran dan kejadian iu tidak memberikan kuasa yang positif malah boleh membawa kecelakaan kepada enjin.

Baca Artikel Penuh