Oreo bina bilik kebal di pergunungan Norway, tapi kenapa sampai macam itu sekali dia simpan resipi?

Oreo bina bilik kebal di pergunungan Norway, tapi kenapa sampai macam itu sekali dia simpan resipi?

Sejak 2008, Bilik Kebal Benih Global Svaldbard di Norway telah berkhidmat sebagai salah satu barisan pertahanan terakhir terhadap pemusnahan hidupan tumbuhan di Bumi.

Kemudahan selamat, dibina di sisi gunung, menyimpan lebih satu juta sampel benih, menawarkan harapan bahawa jika semua kewujudan tanaman lain dihapuskan, sandaran terakhir masih tersedia .

Oreo bina bilik kebal di pergunungan Norway, tapi kenapa sampai macam itu sekali dia simpan resipi?

Ini bagus jika anda mahukan buah-buahan dan sayur-sayuran atau apa sahaja, tetapi bagaimana jika anda mahukan biskut ?

Dengan mengambil kira itu, Oreo merebut beberapa tanah betul-betul di hadapan jalan dari Bilik Kebal Benih Global Svaldbard dan membina Bilik Kebal Oreo Globalnya sendiri. Bawalah kiamat.

Diumumkan pada hari Jumaat, Bilik Kebal Oreo Global adalah—dalam perkataan Oreo—”benar-benar nyata”, walaupun ia jauh lebih kecil daripada rakan sejawatannya. Jenama kuki mengatakan kemudahan tertumpu Oreo ini hanya memegang “resipi Oreo dan stok kuki yang besar.”

Tetapi jika semua neraka berlaku di planet kita, ketahuilah bahawa anda akan sentiasa menemui kuki terlaris di dunia pada koordinat 78° 08′ 58.1″ N, 16° 01′ 59.7″ E. Sama ada anda akan dapat cari susu, itu situasi yang berbeza sama sekali.

Bilik kebal itu adalah idea bodoh—disokong oleh set video yang lebih bodoh di YouTube yang menampilkan pelakon yang menggambarkan eksekutif Oreo—tetapi walaupun nada berteka-teki di bahagian pengiklanan projek itu, jenama itu nampaknya benar-benar berusaha keras untuk pastikan kuki mereka selamat di dalam.

“Sebagai langkah berjaga-jaga tambahan, pek Oreo dibalut dengan mylar, yang boleh menahan suhu dari -80 darjah hingga 300 darjah Fahrenheit dan tahan terhadap tindak balas kimia, kelembapan dan udara, mengekalkan kuki segar dan dilindungi untuk tahun-tahun akan datang,” Oreo diumumkan.

Sementara itu, keseluruhan senario adalah berdasarkan ancaman sebenar, jika sangat tipis. Kembali pada bulan Ogos, akaun Twitter rasmi untuk NASA Asteroid Watch menyiarkan bahawa asteroid “sangat kecil”—dikenali sebagai 2018VP1—mempunyai peluang 0.41 peratus untuk memasuki atmosfera Bumi pada minggu pertama pada bulan November.

Malah NASA menegaskan asteroid ini tidak akan menyebabkan sebarang ancaman kerana “ia akan hancur kerana saiznya yang sangat kecil.” Namun, Oreo nampaknya memutuskan untuk tidak mengambil sebarang peluang. Dan walau apa pun, sekarang setelah peti besi itu dibina, kita tidak perlu risau tentang bergerak ke hadapan jika peti besi yang lebih besar berada dalam laluan ranap.

BACA: 

PM umum tol percuma sempena raya tapi masih kena guna Touch n Go, percuma ke tak sebenarnya?

“Aku dan isteri kahwin siam senyap-senyap masa masih belajar, oleh kerana orang tua tak tahu, rupanya isteri aku ada 2 suami!”