Negara jiran fokus pemulihan ekonomi, negara kita masih asyik berpolitik

Krisis politik yang berterusan dilihat akan melemahkan ekonomi negara terutama ketika proses pemulihan susulan impak pandemik COVID-19.

Pensyarah Pengajian Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi UiTM, Mujibu Abd Muis berkata beberapa negara jiran secara komited mengetepikan krisis politik dan memfokuskan kepada pemulihan ekonomi.

“Jelas menunjukkan bahawa kalau berterusan berpolitik begini, ia akan secara perlahan melemahkan negara dan politik kita.

“Sudah tentu apabila kita lihat perkara ini dalam konteks yang makro, kita akan bakal lebih ketinggalan daripada negara-negara jiran kita yang sekarang ini lebih agresif melupakan hal politik.

“Sebaliknya mereka (negara luar) memikirkan kepentingan negara untuk terus maju dan terus keluar daripada kemelut COVID-19 dan kemuraman ekonomi disebabkan pandemik itu dengan lebih cepat dan pantas,” katanya kepada Astro AWANI.

Jelasnya, jika krisis politik berterusan berlaku, Malaysia akan ketinggalan dan gagal menjadi negara maju atau sekurang-kurangnya dihormati di peringkat Asia.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi pasca sidang media bersama oleh Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah hari ini.

Dua negarawan tanah air itu memohon Ahli-ahli Dewan Rakyat untuk menolak Bacaan Kali Ketiga Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 yang dijadualkan esok.

Sementara itu, Felo Penyelidik Ilham Centre, Prof Madya Dr Hamidin Abd Hamid menjangkakan kedua-dua veteran politik itu mahu proses pengundian RUU itu tidak dibuat berlandaskan keputusan parti.

“Saya kira apa yang dinyatakan Tun Mahathir dan Tengku Razaleigh itu lebih menunjukkan bagaimana kematangan politik mereka memahami rencam politik semasa.

“Dalam konteks semasa ini kita lihat, kebanyakan majoriti parti yang paling besar dalam konteks di Parlimen Malaysia mungkin mempunyai lebih kurang 40 hingga 50 buah kerusi sahaja.

“Jadi ini sangat-sangat tidak mencukupi, jadi dari segi peruntukan Perlembagaan, parti-parti ini memerlukan kerjasama parti lain.

“Apa-apa berlaku kepada Parlimen esok hari, tidak semestinya pengundian itu mesti mengikut parti kerana kita tahu, sedia maklum bahawa perpecahan dalam parti seperti UMNO ada yang menyokong dan tidak menyokong parti pemerintah ketika ini,” katanya lagi.

Berita penuh : https://www.astroawani.com/berita-politik/krisis-politik-berterusan-lumpuh-pemulihan-ekonomi-penganalisis-273127