Nama calon PM boleh dihantar melalui whatsapp, kata speaker

Speaker

Semua ahli Parlimen boleh mengemukakan surat akuan bagi nama calon Perdana Menteri ke-9 kepada Istana Negara melalui faks, emel serta salinan pdf melalui aplikasi WhatsApp.

Dalam surat yang dikeluarkan oleh Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun, beliau turut memaklumkan surat tersebut perlu dikemukakan selewat-lewatnya pukul 4 petang esok (18 Ogos) secara bertulis.

Jelas Azhar, ia untuk perhatian Setiausaha Sulit Kanan Yang di-Pertuan Agong, Kolonel Datuk Nazim Mohd Alim.

Nama calon PM boleh dihantar melalui whatsapp, kata speaker

“Serahan tangan adalah tidak dibenarkan memandangkan Istana Negara masih berada dalam kawasan Fasa 1 dan juga untuk mengelakkan penularan pandemik COVID-19 di Istana Negara,” katanya dalam kenyataan tersebut.

Tambah Azhar, arahan berkenaan dikeluarkan atas titah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Surat akuan itu juga perlu melengkapkan butiran yang disenaraikan antaranya meletakkan hanya satu calon Perdana Menteri sahaja, tanda tangan anggota Dewan Rakyat, cop rasmi saksi dan tarikh surat akuan.

Sementara itu, Ahli Parlimen Bangi daripada DAP, Ong Kian Ming, dalam kemas kini di laman Twitter hari ini menegaskan bahawa pendirian parti dan beliau adalah jelas iaitu menyatakan sokongan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri.

Tan Sri Muhyiddin Yassin dan barisan Jemaah Kabinet menghantar surat peletakan jawatan kepada Yang di-Pertuan Agong pada Isnin selepas lebih 17 bulan mengambil alih kepimpinan negara daripada Pakatan Harapan (PH).

Al-Sultan Abdullah kemudian berkenan melantik Muhyiddin sebagai Perdana Menteri sementara sebelum pelantikan Perdana Menteri baharu.

Kerajaan Perikatan Nasional di bawah pentadbiran Muhyiddin tumbang selepas 15 ahli UMNO termasuk Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (Bagan Datuk) menarik sokongan terhadap Kerajaan PN.

Ahmad Zahid membuat pengumuman itu dalam sidang media khas pada 3 Ogos lalu.

Hari ini, semua wakil politik menghadap Agong bagi membincangkan mengenai pelantikan Perdana Menteri baharu.

Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-politik/nama-calon-perdana-menteri-boleh-dihantar-melalui-whatsapp-speaker-314580

BACA JUGA : Bersatu hadapi Covid-19, bangunkan ekonomi antara nasihat Agong kepada pemimpin politik

Artikel ini disiarkan pada 17/08/2021

COMMENTS

Wordpress (0)