Musim panas kembali, ini cara sejukkan ruang rumah anda tanpa aircond

Musim panas kembali, ini cara sejukkan ruang rumah anda tanpa aircond. Cuaca panas yang tidak menentu sekarang memberikan cabaran buat anda yang tidak mempunyai aircond di dalam rumah. Pastinya nak tidur pun rasa tidak selesa.

Namun ada beberapa cara dan langkah yang anda boleh lakukan untuk menyejukkan ruang di dalam rumah. Lebih menarik, perkongsian MASKULIN kali ini tidak melibatkan kos yang tinggi pun!

Ikuti cara-caranya di bawah!

Musim panas kembali ini cara sejukkan ruang rumah anda tanpa aircond

AIR DALAM BESEN
Salah satu cara menyejukkan ruang di dalam bilik contohnya ialah dengan meletakkan bekas atau besen berisi air. Pernah tak anda terfikir mengapa bilik air sering saja sejuk? Ya, ia disebabkan ada air terisi di dalam bekas.

Untuk melegakan haba dalam bilik, letakkan besen berisi air dengan kuantiti yang agak banyak. Sebagai contoh letaklah dua atau tiga besen. Barulah anda dapat tidur pun dengan aman, nyaman dan tenteram.

 

Musim panas kembali ini cara sejukkan ruang rumah anda tanpa aircond

KETULAN AIS
Gunakan gabungan kipas angin berdiri dan ketulan ais dengan penuh efisien! Letakkan beberapa ketulan ais di dalam bekas. Letakkan bekas tersebut betul-betul di hadapan kipas angin.

Jadi angin yang bertiup akan datang dengan haba sejuk dari ais. Pastinnya ia lebih menyamankan ruang yang panas dan ada bahang. Kosnya pun tidaklah mahal pun.

Musim panas kembali ini cara sejukkan ruang rumah anda tanpa aircond

GUNA LAMPU LED

Menggunakan lampu LED adalah lebih mesra alam, murah dan juga tidak mengeluarkan haba. Berbeza dengan lampu mentol yang lama, ia mengeluarkan haba agak panas. Apatah lagi jika terdapat beberapa buah mentol digunakan senrentak di dalam bilik.

 

Musim panas kembali ini cara sejukkan ruang rumah anda tanpa aircond

KIPAS KE TINGKAP
Teknik halakan kipas ke arah tingkap juga boleh membantu anda mengeluarkan haba panas dari bilik. Bila cuaca panas, sebelum anda nak tidur halakan kipas ke luar atau menghadap tingkap. Lakukan selama 10 ke 15 minit nescaya bahang panas akan berkurangan.

TUTUP LANGSIR
Pada waktu siang, tutuplah langsir tingkap atau sliding door. Ini terutamanya jika rumah anda menerima pancaran matahari secara terus. Dengan langkah ini, cahaya matahari tidak akan menembusi dan memasuki ruang di dalam rumah. Sekali gus mengelakkan bahang terperangkap.

Musim panas kembali ini cara sejukkan ruang rumah anda tanpa aircond

FABRIK YANG BETUL

Mahu tidur yang selesa? Pilihlah fabrik cadar yang baik terutamanya dari jenis kain ‘sejuk’ seperti cotton.

TONTON:

BACA:

Orang ramai sebak dengar Faizal Tahir kongsi pengalaman dikurnia anak syurga

Lelaki mengaku dari masa depan beritahu 3 perkara ‘dasyat’ akan berlaku tahun ini

TNG eWallet akan lancar skim pinjaman peribadi pula?

CATEGORIES