Muhyiddin mengadu punyai masalah tidur rupa-rupanya dituduh rasuah puncanya

Muhyiddin mengadu punyai masalah tidur rupa-rupanya dituduh rasuah puncanya.

Baru-baru ini, bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)

Dan seterusnya didakwa atas 4 pertuduhan salah guna kuasa dan 2 pertuduhan pengubahan wang haram atas dakwaan salah laku semasa memegang jawatan.

Muhyiddin mengadu punyai masalah tidur rupa-rupanya dituduh rasuah puncanya

Di sebalik pertuduhan terhadapnya, nampaknya sokongan terhadapnya tidak berbelah bahagi kerana ahli politik dan orang ramai telah menunjukkan sokongan mereka secara terbuka kepadanya.

Dalam ucapan pada malam Sabtu (11 Mac), Muhyiddin berkongsi beberapa perjuangan yang terpaksa dilaluinya berikutan pertuduhan yang dihadapinya.

 

Berucap pada majlis ‘Solidariti Menentang Kezaliman’ Perikatan Nasional di Taman Melewar, Muhyiddin berkata beliau terpaksa meminjam wang untuk membayar jaminan yang ditetapkan Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur yang ditetapkan sebanyak RM2 juta.

Dalam pada itu, dia turut berkongsi bahawa dia sejak itu mengalami masalah tidur.

“Tidak pernah dalam hidup saya saya pernah melanggar mana-mana undang-undang, walaupun tiket memandu laju.”

“ Apabila saya membaca (berita) mengenai pertuduhan itu, sukar untuk tidur . Isteri saya juga sukar tidur. Anak-anak saya risau tentang saya…itu perkara biasa,” jelasnya.

 

Muhyiddin kemudian menambah, “Kemudian saya membaca bahawa jika sabit kesalahan, hukumannya ialah 20 tahun penjara dan denda. Jika jumlah yang terlibat adalah RM200 juta, saya perlu membayar tiga kali ganda jumlah itu, jadi apa yang anda fikir saya harus fikirkan? ”

Ahli Parlimen Pagoh itu juga berkata beliau terpaksa meminjam wang untuk membayar ikat jamin RM2 juta yang ditetapkan mahkamah memandangkan usaha mengumpul dana parti itu tidak mencukupi untuk membayar ikat jamin menyebabkan beliau terpaksa meminjam wang.

“Nasib baik ada pihak yang sudi meminjamkan wang kepada saya, jika tidak saya masih dipenjarakan. Kami akan mengemukakan kes kami di mahkamah dan apa yang saya minta daripada anda adalah untuk doa anda.”

BACA:

Daripada banyak tiru teknologi barat sehingga berjaya menguasai dunia teknologi, Ini rahsia kejayaan China

Tular video budak jual buah suara sedap macam artis, rupa-rupanya bapa budak ini bukan calang-calang