Misteri lubang kawah meteor raih perhatian pakar astrofizik datang buat kajian, rupanya kawah digali dua lelaki dari bumi

Lubang besar di sebuah pantai Ireland yang disalah anggap sebagai peristiwa kosmik oleh media serta pakar telah berjaya meraih perhatian ramai.

Peristiwa tersebut telah menjadi bualan hangat kerana sebenarnya lubang besar itu telah digali oleh dua orang lelaki.

Seorang astrofizik, Dave Kennedy telah terjumpa sebuah kawah besar di pantai Ireland dan menganggap ia sebagai satu penemuan saintifik yang besar.

Misteri lubang kawah meteor raih perhatian pakar astrofizik datang buat kajian, rupanya kawah digali dua lelaki dari bumi

Penemuan itu termasuk sejenis batu yang didakwa sebagai meteorit yang telah jatuh dari atas dan lubang itu terjadi disebabkan akibat peristiwa kosmik di pantai Portmarnock di County Dublin.

Bagaimanapun, peristiwa kosmik itu ternyata tidak benar dan kawah besar itu adalah hasil galian dua lelaki muda ketika berkunjung ke pantai tersebut pada Sabtu lalu.

Lubang itu telah menimbulkan spekulasi yang serius, dengan peminat astrofizik mendakwa kedalaman kawah itu dengan peristiwa angkasa.

Selain itu, turut ditemui dalam kawah itu ialah sejenis batu kecil yang berat dan ia telah mencetuskan perdebatan sama ada batu itu adalah meteorit yang asli.

Kennedy berkata: “Seperti yang boleh anda lihat di sini terdapat tanda hangus di bahagian tepi, jadi itu adalah sudut yang dihentam oleh batu berat itu.

“Saya tidak pasti komposisinya, tetapi kita pasti perlu mengenal pastinya. Hanya kira-kira sebulan yang lalu saya menonton dokumentari NASA mengenai perkara seperti ini. Jadi apabila saya melihat kawah ini, saya segera tahu bahawa ia adalah kesan hentaman,” tambah Kennedy.

Turut membuat liputan berkenaan penemuan itu adalah Virgin Media News, yang melaporkan penemuan kawah meteorit itu.

Seorang wartawan turut dihantar untuk menyiasat dan menemu bual Kennedy susulan penemuan tersebut.

Wartawan berita itu dilihat mengelilingi penemuan itu dan mendakwa bahawa ia telah menimbulkan kekecohan di kalangan penduduk tempatan.

BACA: Patutlah minyak paket tidak cukup, warga asing ini kantoi simpan minyak paket bawah kaunter