“Menteri jangan syok sendiri”, bidas Tajuddin kepada Menteri Pengangkutan

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong menjadi sasaran kritikan Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) yang menekan presiden MCA itu mengenai penglibatan bumiputera dalam Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Tajuddin mencelah ketika Timbalan Speaker Dewan Rakyat Rashid Hasnon hendak memanggil June Leow (Pakatan Harapan-Hulu Selangor) untuk bertanya soalan tambahan kepada Wee semasa sesi soal jawab di Parlimen hari ini.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada menteri, tetapi saya ingin mengemukakan satu soalan.

"Menteri jangan syok sendiri", bidas Tajuddin kepada Menteri Pengangkutan

“Penglibatan kontraktor bumiputera dalam projek itu tidak ada. Tidak ada. Sila teliti perkara ini.

“Menteri, jangan terlalu ‘syok sendiri’. Bagaimana dengan penglibatan kontraktor bumiputera dan penglibatan kontraktor tempatan dalam ERCL?” soal Tajuddin, meskipun Rashid berusaha untuk menghentikannya.

Leow berjaya mengajukan soalannya setelah ucapan Tajuddin, tetapi ketika Wee sedang menjawabnya, Tajuddin mencelah lagi.

Susulan itu, Wee hanya memberitahu Ahli Parlimen Pasir Salak, “Nanti kita sembang,” sebelum menyelesaikan jawapannya kepada Leow.

Pada bulan Mei, Tajudddin ditamtkan perkhidmatan sebagai pengerusi Prasarana Malaysia Bhd selepas dikecam susulan sidang medianya mengenai kemalangan LRT yang menyebabkan ratusan cedera dan enam di unit rawatan rapi (ICU).

Leow ketika bertanya meminta Wee untuk mengemas kini mengenai status terkini projek ERCL pada parlimen.

“Sehingga 31 Ogos 2021, kemajuan keseluruhan projek pembinaan mencapai 23.96 peratus berbanding kemajuan yang dijadualkan sebanyak 25 peratus.

“Ini sedikit lebih lambat dari yang dijadualkan kerana pelaksanaan perintah kawalan pergerakan,” kata Wee.

Dia mengatakan bahawa pada masa ini, Kementerian Pengangkutan menjangkakan penyelesaian Bahagian A dan B mengikut jadual, iaitu pada 31 Des 2026.

Walau bagaimanapun, penyelesaian Bahagian C yang dipertikaikan dijangka mengalami kelewatan 12 bulan, pada 31 Disember 2027.

Mengulas lanjut, katanya untuk Bahagian A dari Kota Bharu hingga Dungun, pembinaan enam stesen iaitu Kota Bharu, Pasir Putih, Jerteh, Bandar Permaisuri, Kuala Terengganu dan Dungun telah diluluskan pada 14 Mei 2030, dan pada 31 Ogos, 2021, kemajuan telah mencapai 11.59 peratus berbanding dengan rancangan 12.01 peratus.

“Kerja-kerja fizikal juga dilakukan secara aktif di Bahagian B dari Dungun ke Temerloh. Sejak disambung semula pada bulan Julai 2019, kemajuan kerja fizikal di bahagian ini telah mencapai 28.04 peratus berbanding 26.9 peratus yang dijadualkan, meliputi kerja tanah dan pembinaan terowong di Dungun, Paka dan Kuantan.

“Kerja awal untuk pembinaan terowong di Gambang, Sri Jaya, Gedung Siam dan Paya Pasir juga sedang dilakukan,” tambah Wee.

Dia mengatakan untuk Bahagian C, yang bermula dari Temerloh ke Pelabuhan Klang, kerajaan telah mengkaji penjajaran terbaik untuk memastikan ECRL memberikan kesan ekonomi maksimum.

Wee mengumumkan awal tahun ini bahawa Bahagian C telah kembali ke penjajaran asal seperti yang dicadangkan pada 2016-2017 di bawah pemerintahan BN tetapi diubah semasa Pakatan Harapan berkuasa.

“Penjajaran yang dicadangkan kembali ke penjajaran utara yang asal, iaitu Temerloh-Gombak-Serendah dan diperluas ke Pelabuhan Klang, dipertimbangkan oleh kabinet pada 21 Ogos 2020, dan Majlis Perancang Fizikal Negara pada 13 Ogos 2020, juga dipersetujui secara prinsip oleh kabinet pada 21 Ogos 2020, dan 3 September 2020,” katanya.

Wee berkata, Kementerian Pengangkutan telah mengadakan 37 pertemuan perundingan dengan 17 agensi di Selangor, mencadangkan penyelesaian teknikal untuk menangani masalah sosial dan alam sekitar seperti Permatang Kuartza dan Empangan Batu.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/594157

BACA JUGA : Panas !!! Zahid beri bayangan darurat, PRN Melaka mungkin tak diteruskan