McDonald’s kantoi ambil pekerja kanak-kanak! Kerah pekerja usia 10 tahun kerja sampai 2 pagi tanpa gaji?!

McDonald’s kantoi ambil pekerja kanak-kanak! Kerah pekerja usia 10 tahun kerja sampai 2 pagi tanpa gaji?!

McDonald’s, industri makanan segera terkemuka dunia, terdedah kepada buruh kanak-kanak.

Dua kanak-kanak berusia 10 tahun di Amerika Syarikat didapati “bekerja” di sebuah cawangan di Louisville.

McDonald's kantoi ambil pekerja kanak-kanak! Kerah pekerja usia 10 tahun kerja sampai 2 pagi tanpa gaji?!

Malah mereka pergi bekerja sehingga pukul 2 pagi. pagi tanpa gaji. Jabatan Buruh A.S.

(DoL) juga menegaskan bahawa lebih daripada 60 kedai di seluruh Amerika Syarikat menggaji 305 kanak-kanak secara haram dan menyebabkan ramai kanak-kanak bekerja lebih masa. McDonald’s berkata bahawa kejadian ini “tidak boleh diterima” dan akan memastikan semua pemegang francais mematuhi undang-undang .

Menurut CNN, lebih daripada 60 kedai A.S. yang menggunakan buruh kanak-kanak adalah milik tiga francaisi di seluruh Kentucky, Indiana, Maryland dan Ohio.

Jabatan Tenaga Kerja dalam satu kenyataan berkata, pemeriksaan ke atas sebuah kedai di Louisville, Kentucky, mendedahkan kejadian itu apabila mereka mendapati dua anak pengurus malam bekerja “di atas panggangan, ketuhar dan kawasan menggoreng.”

Siasatan juga mendapati kedua-dua kanak-kanak itu “belum dibayar apa-apa” selain bekerja sehingga 2 pagi, Bauer Foods LLC, pemegang francais yang menguruskan cawangan itu, mengesahkan kejadian itu dan berkata kedua-dua kanak-kanak itu memasuki “bahagian itu” tanpa kelulusan daripada pihak atasan.

pengurusan. Dua lagi pemegang francais, Archways Richwood dan Bell Restaurant Group, tidak bertindak balas terhadap letupan buruh kanak-kanak.

Tiffanie Boyd, naib presiden dan ketua pegawai sumber manusia McDonald, berkata insiden itu tidak boleh diterima dan amat mengganggu, “yang bertentangan dengan jangkaan tinggi kami untuk jenama itu,” dan berkata ia akan memastikan pemegang francais mempunyai sumber yang mereka perlukan.

Mematuhi undang-undang buruh dan mewujudkan persekitaran kerja yang selamat untuk semua pekerja. Tiga pemegang francais yang didapati menggaji buruh kanak-kanak telah didenda $2.12 juta sebagai penalti sivil.

BACA:

Penceramah agama terkenal dengan carutan dan sembang lucah disiasat, cuba korang teka siapa?

“Aku masa tu terus dalam minda ni kata Allah hantar kakak ni untuk tegur aku, masa tu berjuraian air mata aku, masa ini lah baru aku sedar